32.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Терзиев не е доволен от организацията за движение в центъра на София, може да върне старата

След баража от недоволство, обвинения в незаконно и некачествено изграждане, кметът на София заяви, че не е доволен от новата организация за движение в центъра на града.

„Не съм доволен от новата организация за движение в центъра на София. Аз съм учен да използвам думи като „извинявам се“, „сгреших“. Това заяви кметът  на София Васил Терзиев в БТВ.

„Решението го взехме бързо и не беше достатъчно обсъждано и обмисляно. Подцених този проблем. Важно е да кажа, че ще отида отново при хората, за да разговаряме. Това, по което ние работим, е цялостното преосмисляне на системата за паркиране. Трябва да защитим правата на живеещите в центъра хора, защо не искаме центъра на столицата да се обезлюди – една тенденция, която се наблюдава в други европейски столици“.

Скандал! Терзиев нямал време да маркира паркоместа за хората с увреждания

Терзиев очаква сериозен дебат в СОС за паркирането, защото има много и различни предложение за това, как да се случва това – като например да има зони за временно паркиране, за да могат магазините да бъдат зареждани със стоки или човек да си разтовари покупките. Той не е гледал анализите за въвеждането на платено паркиране в неделя и затова отказа да коментира това предложение.

Безумният експеримент на „Спаси София“: Коства само 50 паркоместа, ще свикнете

Столичният кмет смята също така, че средствата, които се събират от платеното паркиране, трябва да отиват в обособено дружество „Паркинги и гаражи“ и да се използват целево, а не както е сега – парите отиват в ЦГМ и се използват за субсидирането на градския транспорт.

София ще стане Амстердам, ама друг път

„Ако старата организация на движението по бул. „Витоша“ е по-добра, сме готови да я върнем, но трябва да бъде защитено и правото на велосипедистите. Протестиращите нямат проблем с велосипедните алеи и с по-бързото придвижване на градския транспорт“. Едни предлагат да има две ленти за автомобилите – едната да е за градския транспорт, но тя де е пресечена, за да може да се отича по-бързо трафика“, каза още той.

„Това, което се вижда в момента, е временна организация на движението. Не се планира ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна“, категоричен беше той и допълни, че хората с трудна подвижност ще бъдат включени в работните групи, за да не се получават грешки и тези хора за могат да паркират пред домовете си.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини