19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Терзиев се очертава победител, Григорова се надява на обрат

Искам да благодаря на всички софиянци, които излязоха да гласуват днес. Искам много да благодаря на тези, които подкрепиха мен и нашите кандидати за районни кметове. Искам да благодаря на хората в секционните комисии, чиято работа тепърва започва, за да опазят вота. Това коментира кандидатът на „ПП-ДБ (Спаси София)” за кмет на София Васил Терзиев.

Терзиев обясни, че когато има финални резултати, ще дадат пресконференция. С политическите лидери ще бъдат обсъдени резултатите в София и в страната.

Според данните на „Тренд” Васил Терзиев печели балотажа с гласовете на 51,7% от отишлите до урните в неделния ден. И според „Галъп” името на новия градоначалник на София е Терзиев, който е избран с гласовете на 50,8% от отишлите до урните.

Балотажът избра Васил Терзиев за кмет на София, показват първите резултати от екзит половете към 19 ч. Той взема около 51 процента от гласовете, а Ваня Григорова – около 43-45%.

Ваня Григорова също отказа коментар.

„Утрото е по-мъдро от вечерта. Днес няма какво да кажем, тъй като нямаме окончателни резултати“, каза тя на брифинг.

Според данните от екзитпола към 20 ч. Васил Терзиев печели изборите в София с 51,4%. Ваня Григорова е събрала 44,3% от подкрепата на избирателите в столицата.

Иван Таков от БСП-София намекна, че причината за резултата на номинацията им за кмет на София е машинното гласуване. Той благодари на Ваня Григорова, че провела честна кампания.

„София утре може да осъмне с едно ново управление, което съм сигурен, че ще бъде по-добро. Ще изчакаме крайните резултати. Все още нищо не е сигурно“, добави той.

Костадин Паскалев от щаба на Григорова обвини правителството, че опропастило доверието в изборите. „Вместо изборите да се превърнат в празник на демокрацията, те се оказаха панахида на демокрацията“, добави той. Паскалев заяви, че е сигурен, че утре, когато има финални резултати, Григорова ще стане кмет на София.

Към този час резултатите сочат, че Иван Портних (ГЕРБ) губи Варна, където печели кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев. Разликата между двамата обаче е едва 3-4%, което означава, че може лесно да се стопи. Партията на Борисов остава на власт в Пловдив с кандидата си Костадин Димитров. Той има близо 10 процента преднина пред кандидата на ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

В Благоевград е оспорван резултатът между първия и втория, като вероятно „фотофиниш“ ще покаже победителя – Илко Стоянов (независим) и Методи Байкушев (ПП-ДБ). Данните на различните агенции към този час дават различен кандидат – едни посочват Методи Байкушев, а други – Илко Стоянов.

Една епоха си отива и в Плевен. Георг Спартански губи изборите от Валентин Христов.

София – според екзит пол на агенция „Тренд“ от 19 ч.

Васил Терзиев – 51,9%

Ваня Григорова – 43,4%

София – според екзит пол на агенция „Галъп“ от 19 ч.

Васил Терзиев – 50,8%

Ваня Григорова – 45,2%

Варна – според екзит пол на агенция „Тренд“ от 19 ч.

Благомир Коцев – 48,9%

Иван Портних – 45,1%

Варна – според екзит пол на агенция „Галъп“ от 19 ч.

Благомир Коцев – 49,4%

Иван Портних – 45,3%

Пловдив – според „Тренд“ в 19 ч, екзит пол

Костадин Димитров – 53,2%

Ивайло Старибратов – 41,2%

Пловдив – според „Галъп“ в 19 ч, екзит пол

Костадин Димитров – 52,8%

Ивайло Старибратов – 41,5%

В Плевен, според eкзит пола на „Тренд“:

Валентин Христов – 61,8%

Георг Спартански – 32,5%

Русе, „Тренд“ – екзит пол:

Пенчо Милков – 60,5%

Иван Иванов – 33%

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини