10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тежки загуби за Ердоган на кметските избори в Турция


Според преброени над 95 процента от бюлетините, основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) има подкрепата на 37,47 на сто от гласоподавателите в страната, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава подкрепа от 35,67 на сто от избирателите, информира телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Избирателната активност е била 73,95 процента.

През нощта кметът на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кандидат за поста на кемалистката НРП, обяви победа на изборите. Имамоглу заяви, че води в местния вот с повече от един милион гласа след при преброени 96 на сто от бюлетините.

Малко по-рано настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш, който също отново бе кандидат за кмет на столицата на НРП, също обяви победата си. По последни данни (според 89,6 на сто от преброените гласове) Яваш получава подкрепата на 59,98 на сто пот избирателите, докато за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок са гласували 31,9 на сто от гражданите.

В Измир Джемил Тугай води след преброени 68% от гласовете срещу кандидата на ПСР с 48,23 срещу 37,06%

Това означава, че кандидатите на опозиционния блок печелят Истанбул, столицата Анкара и Измир още на първи тур. Опозицията доминира в европейската част на Турция и крайбрежните егейски райони, докато Партията на справедливостта и развитието води в Анадола.

РНП очаква победа в провинциите Анталия, Адана, Адъяман, Афионкарахисар, Одрин, Хатай, Бурса и др. ПСР води в Аксарай, Байбурт, Бингьол, Байбурт, Газиантеп и др.

Ръководителят на Висшата избирателна комисия (Централната избирателна комисия) на Турция Ахмет Йенер съобщи, че денят е преминал в спокойна обстановка, но според турските медии в хода на гласуването са извършени 2 убийства. Има и около 12 ранени.

По данни на МВР охраната на изборите е била осигурена от около 600 000 представители на силовите ведомства и доброволци.

Последни новини

- Реклама -