19.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

The Guardian: Бившият шеф на МОСАД е заплашвал прокурор на МНС

Бившият директор на израелската външна разузнавателна агенция МОСАД е заплашил Фату Бенсуда, бивш главен прокурор на Международния наказателен съд (МНС), като се е опитал да я накара да прекрати разследване за военни престъпления.

Това разкри разследване на британския Guardian. Тайните контакти на Йоси Коен с тогавашния прокурор на МНС Фату Бенсуда са се състояли в годините, водещи до решението й да започне официално разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството в окупираните палестински територии.

От МНС искат заповеди за арестите за Бенямин Нетаняху и Йоав Галант

Разследването, започнало през 2021 г., достигна връхната си точка миналата седмица, когато приемникът на Бенсуда като главен прокурор на МНС Карим Хан обяви, че ще поиска заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху заради действията на страната му във войната в Газа.

Личното участие на Коен в операцията срещу Международния наказателен съд става по времето, когато е директор на МОСАД. „Дейностите му са били разрешени на високо ниво и оправдани на основание, че съдът представлява заплаха от съдебно преследване срещу военен персонал, според високопоставен израелски служител“, пише британският ежедневник.
Друг израелски източник, информиран за операцията срещу Бенсуда, е заявил, че целта на МОСАД е била да компрометира прокурора. Трети източник, запознат с операцията, е допълнил, че Коен е действал като „неофициален пратеник“ на Нетаняху. Коен, който беше един от най-близките съюзници на Нетаняху по това време, лично е ръководил участието на МОСАД в продължила близо десет години кампания за подкопаване на съда.

Четири източника са потвърдили, че Бенсуда е информирала малка група висши служители на МНС за опитите на Коен да й повлияе, на фона на опасения за все по-упорито и заплашително поведение.

Лице, което е било информирано за действията на Коен, твърди, че той е използвал „подла тактика“ срещу Бенсуда в опит да я сплаши и да ѝ повлияе.

МОСАД също така се е интересувал от членовете на семейството на Бенсуда и е получил стенограми от тайни разговори на съпруга ѝ, твърдят двама източници. Твърди се, че след това израелските служители са се опитали да използват записите, за да дискредитират прокурора.

Разкритията за операцията на Коен са част от разследването на The Guardian, израелско-палестинското издание +972 Magazine и изданието на иврит Local Call, което разкрива как няколко израелски разузнавателни агенции са водили тайна „война“ срещу Международния наказателен съд в продължение на почти десетилетие. Свързан с The Guardian, говорител на кабинета на израелския министър-председател е заявил: „Въпросите, които ни бяха изпратени, са пълни с много неверни и необосновани твърдения, целящи да навредят на Израел.“ Нито Коен, нито Бенсуда са направили коментар.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини