20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

The Times: Как Киев осуети заговор за убийството на Кирило Буданов

Руски агенти са проникнали в охраната на президента на Украйна Володимир Зеленски в опит да убият командващия военното разузнаване на страната

През май Службата за безопасност на Украйна (СБУ)  разкри мрежа от агенти на руската ФСБ, подготвящи опит за убийство на високопоставени украински служители. Кирило Буданов, началник на Главното разузнавателно управление към Министерство на отбраната на Украйна, също е бил сред мишените на ФСБ.
Журналистите на The Times разкриват подробности от плана за убийството на Буданов, Според публикацията на  британския вестник руските агенти са проникнали в охраната на президента Зеленски, опитвайки се да убият шефа на военното разузнаване на страната. Покушението е планирано стъпка по стъпка, но е разкрито навреме от украинските спецслужби.

Двама полковници от личната охрана на Володимир Зеленски са планирали убийството на началника на ГРУ.
„Убийството му е планирано с помощта на дронове и ракетен удар“, се посочва в материала.
Обвиняемите е трябвало да предадат информация за движението на кортежа на началника на ГРУ, за да могат да го поразят с балистична ракета.

Специалните агенти следят и трети човек, за когото се подозира, че работи за ФСБ. По-специално, СБУ знае, че триото планира да убие Буданов и следи ръководителя на СБУ генерал-лейтенант Васил Малюк, както и самия Зеленски.

Според украинския офицер по време на подготовката за покушението заподозрените са пренесли в Киев реактивни гранатомети, противопехотна мина МОН-90 и безпилотни самолети камикадзе.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини