19.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата „Св. Августин“ в баварския град Кобург.

Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд „Цар Борис и Царица Иоанна“. В град Кобург цар Фердинанд е положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му – принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска, се посочва в съобщението на БТА.

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени с военен самолет. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“. Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до двореца „Врана“. Там ще бъде посрещната от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод, и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната церемония ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд.

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини