19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Тодор Тагарев: Член 5-и е в сила


Член 5-и от договора за НАТО е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция. И никой не го поставя под въпрос. Това заяви пред БНР министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция.

Той направи този коментар във връзка с изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той  „би насърчил“ Русия „да направи каквото си поиска“.

„Общото мнение (по време на Мюнхенската конференция – б.р.) е, че Член 5-и е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан, когато има необходимост, и НАТО няма да отстъпи и сантиметър от територията на страните пред който и да е агресор“, уточни министърът на отбраната.

Той подчерта, че е ясно, че всички страни трябва да заделят повече средства за отбрана:

„Има още страни, които още не са стигнали 2% от БВП за отбрана, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна. Което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност“.

България покрива критерия на НАТО за 2% от БВП за отбрана
Ясно е и има нагласи, че Европа трябва да увеличи отбранителния си потенциал, подчерта още министър Тагарев.

„Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и това се разбира много добре от участниците в конференцията в Мюнхен“.

„Изявлението в Мюнхен на президента на Украйна Володимир Зеленски не беше: „Аз искам вие да ми дадете“, а беше: „Ние правим много неща, даваме големи жертви, за да гарантираме своята сигурност. Това е важно, за да се гарантира сигурността на Европа“. Това се разбира и беше посрещната много топло неговото изявление“, коментира още министърът на отбраната.

В предаването „Неделя 150“ Тодор Тагарев потвърди, че „в ход е операцията по транспортирането на БТР-ите за Украйна“, като подчерта, че логистиката е сложна и „това се оценява от украинската страна“.

„България ще продължи да подпомага Украйна. Фирмите в сектора имат намерение да увеличат своя капацитет, включително и възползвайки се от новите европейски инструменти за съфинансиране на дейности по разширяване на техния производствен капацитет“, подчерта той.

Като „тотална безпардонност на режима в Кремъл“ определи проф. Тагарев смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

„Факт е, че режимът в Кремъл направи така, че той да не е сред живите“.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини