20.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Токът не стига: Какви са мерките в Украйна, за да има електричество?

Почти през цялото денонощие с изключение на дневните часове има значителен недостиг на ток в системата. За това предупреди украинският държавен електроенергиен оператор „Укренерго“.

Причината са постоянните руски обстрели по обекти на украинската енергийна инфраструктура, последният от които беше вчера, 8 май.

„През деня дефицитът на ток намалява благодарение на активната работа на ВЕИ. В останалите часове липсата на ток е осезаема“, казват от „Укренерго“. За да няма чувствителна липса на електроенергия за домакинствата, „Укренерго“ внася ток от чужбина и ограничава тока за бизнеса.

Войната в Украйна: 10 милиона останаха без ток след руски удари - Искра.бг

„Тази вечер от 18:00 до 24:00 часа ще има графици за ограничаване на електрозахранването на индустриални клиенти. Ако обаче потреблението продължи да расте, е възможно да се въведат аварийни спирания, което ще засегне и битовите потребители“, посочва операторът.

През деня електроенергия в Украйна идва от Румъния, Словакия, Полша, Унгария, Молдова. Общият обем е 16 699 мегаватчаса, с максимална мощност в отделни часове до 1418 мегавата. От 1 декември, 2023 година техническата възможност за внос на електроенергия от Европа за Украйна и Молдова е 1700 мегавата на час.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img