3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тони Блеър съветвал ПП да искат външен министър на всяка цена

Изплувалият от документите „Пандора“ бивш премиер на Великобритания Тони Блеър посъветвал „Продължаваме промяната“ на всяка цена да имат външен министър, за да имат „излаз навън“, научил Епицентър. бг от свои източници.

Словосъчетанието „излаз навън“ се появи от драматичните преговори между ГЕРБ и ПП за това кой да бъде първи дипломат на държавата.  „За нас е важно като политическа коалиция да имаме външнополитически канал, затова настояваме“, обясни еволюцията по темата в ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Именно Блеър и неговият Институт за глобална промяна, с които в средата на януари „Промяната“ сключиха консултантски договор, внушил на Кирил Петков и хората му, че много по-важно е да се държат контактите с Европа и света, отколкото финансовите потоци, например.

Освен това харвардците „прогледнали“, че като имат „излаз навън“, могат да ходят и да се хвалят пред партньорите ни какви успехи имат и да „клепат“ всички останали от политическия пейзаж в България. В това именно се състои тяхната „еволюция“ по отношение на външната политика, за което намекна Атанас Атанасов.

Кирил Петков упорито прокарва тезата, че в Европа са си харесали Николай Денков и затова той трябва да стане външен министър. Което не е вярно, като се има предвид унизителното отношение към българския премиер, чието слово в ЕП беше проследено от едва 20 евродепутати.

Денков просто се държи като марионетка, след като публично обяви, че иска да отиде в САЩ, за да рапортува какво е свършило за 9 месеца в управлението и да декларира евроатлантическия курс на България.

„Тони Блеър е един от най-дълго управлявалите британски премиери и е известен като реформатор и държавен лидер, който успешно балансира развитието на силна икономика със социалните ангажименти“, се казваше в съобщението на българското правителството след срещата на Денков и Блеър в Давос. „Именно като такъв може да бъде пример за много държави, които се опитват да направят необходимите промени“, мотивира решението за привличането му като консултант на България премиерът Денков.

Така България се нареди сред 40-те държави, които разчитат на експертна помощ от Института за глобална промяна на бившия британски министър-председател Тони Блеър.

Конкретни параметри за сключената сделка със София все още не са съобщени, освен че България ще се възползва от експертизата на Института на Блеър по въпроси като борба с корупцията, специални служби и въвеждането на изкуствен интелект в управлението на държавата.

Тактиката на Блеър за привличане на „клиенти“ била проста – първо той осъществявал контакт с лидера, след което изпращал представители на института си да работят в съответната държава, които често оставали на терен и ако въпросната власт се смени. Подобни проекти вече имало на почти всички континенти. От тази дейност, по публични данни, Блеър печелил по 140 млн.долара.

Името на Блеър обаче е обвито и в скандали. През 2021 година имената на Тони Блеър и съпругата му Чери Блеър излязоха от документите „Пандора“. Тогава стана известно, че бившият британски премиер и съпругата му са станали собственици на офис сграда за 6.5 милиона паунда през 2017 година, придобивайки компания от Британските Вирджински острови (BVI), което е довело до спестяване на 312 000 паунда данъци.

Откакто напусна премиерския пост през 2007г., Тони Блеър печели милионите си именно като посредник в преговори за сключване на сделки, като лектор и като консултант.

Последни новини

- Реклама -