35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Тошко Йорданов след срещата с ГЕРБ: Чакайте, не говорихме за правителство

Преговорните екипи на ГЕРБ и „Има такъв народ“ разговаряха точно един час в сградата на Народното събрание днес. Срещата им започна в 13 часа. От страна на „Има такъв народ“ (ИТН) преговаряха Станислав Балабанов, Тошко Йорданов и Павела Митова. От ГЕРБ – Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

„Бяхме на срещата с ГЕРБ, защото така реши председателят. Ако очаквате конкретика – трудно мога да ви я дам. Просто изслушахме техните идеи и оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите. Така или иначе, това е първа среща и нищо конкретно не се случва на нея“, заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Той все пак не изключи варианта за кабинет с ГЕРБ:

„Ситуацията, така или иначе, е сложна и тежка. Страната без правителство е блокирана, а в същото време някои правителства са по-зле.“

Според ИТН най-добрият вариант е експертен кабинет. ИТН помолиха медиите да не правят крайни изводи за подкрепа на базата на миналата среща. Двете формации не са обсъждали конкретни имена на министри.

На свой ред от ГЕРБ също дадоха брифинг. Деница Сачева коментира, че срещата е преминала в конструктивен дух и че двете формации са обсъдили конкретните политики, заложени в програмата на ГЕРБ.

Сачева подчерта, че ГЕРБ остават на позицията, че България има нужда от редовно правителство. ГЕРБ предлагат формулата на „правителство със споделена отговорност“, посочи тя.

Преди началото на първото заседание на 50-ото Народно събрание утре сутрин ГЕРБ ще решат кого да номинират за председател на парламента.

След като по-рано днес БСП не отиде на уговорената с партията на Бойко Борисов среща от 11 часа, стана ясно, че единствената възможна подкрепа за кабинет на ГЕРБ може да дойде именно от ИТН. ПП-ДБ вече отказаха и се обявиха за твърда опозиция, а „Възраждане“ заявиха, че биха приели да се управлява само с техен мандат. Вчера единствено от ДПС уважиха поканата на ГЕРБ и се явиха за разговори. След срещата двете партии заявиха, че са намерили допирни точки помежду си.

Все още не е ясно дали от партията на създателя на „Исторически парк“ Ивелин Михайлов – „Величие“, ще се явят на срещата от 15 часа с преговорния екип на ГЕРБ. Важно е да се отбележи, че представители на „Величие“ няколко пъти са давали заявка, че не биха подкрепили проектокабинет на ГЕРБ и ДПС.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини