- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тръмп: Ако Байдън ме бе послушал, Путин нямаше да почне войната

В интервю, излъчено в днес (17 септември), бившият президент на САЩ Доналд Тръмп неколкократно отказа да отговори на въпроса дали е наблюдавал по телевизията щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., като заяви, че „ще каже това на хората по-късно в подходящ момент“, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп, настоящият основен претендент за президентската номинация на републиканците през 2024г., отказа да каже в предаването „Среща с пресата“ по NBC как е прекарал 6 януари 2021г., след като щурмът на сградата на Конгреса във Вашингтон е започнал. Той отказа да каже дали е провел телефонни разговори, докато неговите поддръжници са щурмували самото сърце на американската демокрация.

„Няма да ви кажа. Ще кажа на хората по-късно в подходящ момент“, каза Тръмп на водещата Кристен Уелкър, след като тя го попита дали е прекарал онзи следобед, гледайки нападението по телевизията в трапезарията в Белия дом. Бивши сътрудници на Тръмп са казвали, че той се е уединил в тази стая, за да гледа телевизионни кадри от щурма. В интервюто, записано в четвъртък в голф клуба на Тръмп в Ню Джърси, милиардерът отказва да каже на кого се е обадил, когато се е разразило насилието. „Защо да ви казвам това?“, каза той.

В отговор на въпроса на Уелкър за публичното му мълчание по време на щурма Тръмп заяви, че в деня на нападението е направил „красиви изявления“.

Привържениците на Тръмп нахлуха в сградата, докато Конгресът се подготвяше да удостовери победата на демократа Джо Байдън в президентските избори. Срещу Тръмп сега са повдигнати федерални обвинения за усилията му да отмени загубата си на тези избори, но срещу него не са повдигнати обвинения, свързани директно с щурма на сградата на Конгреса.

Тръмп заяви, че може да обмисли помилването на някои от участниците в щурма, обвинени за действията си през този ден. Повече от 1000 души са обвинени във федерални престъпления, свързани с щурма от 6 януари, а над 600 души са се признали за виновни или са били осъдени. „Ще разгледам техните случаи и със сигурност бих могъл, ако смятам, че е уместно, да ги помилвам“, каза бившият президент, цитиран от БТА.

Срещу Тръмп са повдигнати общо 91 наказателни обвинения по четири дела във федерални и щатски съдилища, свързани с усилията му да отмени резултатите от изборите през 2020 г., неправилното боравене с класифицирани документи и обвиненията, свързани с твърденията за платени пари за купуване на мълчание с цел прикриване на извънбрачни връзки. Тръмп отрича да е извършил всички тези нарушения на закона.

В интервюто той беше попитан дали се страхува да влезе в затвора.“Не, наистина не се страхувам. Дори не мисля за това. Предполагам, че съм устроен малко по-различно“, каза той.

Докато настояваше за отмяна на изборите, Тръмп разчиташе на група външни съюзници, които предприеха това, което федерални прокурори нарекоха „престъпна схема“ за измама, за да подменят резултатите от вота през 2020 г., вместо да се довери на съветите на адвокатите на Белия дом, които го призоваха да приеме загубата си от Байдън. В интервюто Тръмп беше попитан защо не е послушал тези адвокати. „Не ги уважавах“, каза Тръмп. „В много случаи не ги уважавах. Но уважавах други. Уважавах много други, които казваха, че изборите са били фалшифицирани“, допълни той.

Тръмп заяви, че се е вслушвал както в инстинктите си, така и в „различни хора“ относно действията му около резултатите от изборите. И изрично отрече, че ако стане президент, ще назначи главен прокурор (и министър на правосъдието), който да търси обвинения срещу хората, които самият Тръмп посочи. „Байдън прави така“, уточни експрезидентът на САЩ.

В интервюто Тръмп заяви също, че е доволен да чуе неотдавнашните изказвания на руския президент Владимир Путин, който го похвали за предложението, че ако бъде избран отново в Белия дом, ще преговаря за прекратяване на войната на Русия в Украйна. Путин заяви, че изявленията на Тръмп са „добри“ и го радват.

„Е, харесва ми, че той каза това. Защото това означава, че това, което казвам, е правилно“, каза Тръмп.

Бившият президент на САЩ също така заяви, че е имал добри отношения с Путин – нещо, което е казвал няколко пъти преди това, и отрече, че всяка сделка, към която ще се стреми относно Украйна, ще бъде победа за Русия и ще ѝ позволи да запази завзетите от нея територии. „Това е нещо, което би могло да бъде договорено“, каза Тръмп. А после каза: „Те можеха да сключат сделка, при която да има точно сега по-малко територия, отколкото Русия вече е завзела, ако трябва да бъда честен“.

А относно войната с Украйна, Тръмп обвини Байдън, че не следвал политиката му – да се разработят петролните и газовите находища на САЩ, които били повече от тези на Саудитска Арабия и Русия заедно. Ако това било станало, цената на петрола щяла да е 40 долара за барел и Путин нямало да може да плати за войната си в Украйна, съответно нямало да я започне.

Източник: Actualno.com

Снимка: Getty Images/Guliver

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини