3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Тръмп: Направих НАТО и Америка силни

Доналд Тръмп отхвърли критиките, които си навлече заради свое изказване за НАТО, и увери, че е направил Алианса силен, предаде Франс прес.

На предизборен митинг в събота Тръмп довери, че е казал на лидера на неуточнена държава от НАТО, че тя ако не увеличи разходите си за отбрана, той „би насърчил“ Русия „да направи каквото си поиска“. Последваха критични реакции от страна на редица европейски лидери.

„Направих НАТО и Америка силни и дори радикалните леви демократи и фалшивите републиканци признават това, написа Тръмп в своята социална мрежа „Трут соушъл“ (Truth Social).

Когато казах на 20-те държави (от Алианса), които не плащат справедливия си дял (за отбрана в размер на 2 процента от брутния вътрешен продукт), че трябва да платят или няма да имат американска защита, парите потекоха.“

Тръмп, който е явният фаворит за номинацията на републиканците за президентските избори през ноември, на които, както изглежда, ще се изправи срещу президента демократ Джо Байдън, призова НАТО да изравни помощта си за Украйна с американската.

„Иначе ще бъде Америка на първо място!“, предупреди той, имайки предвид външнополитическата си доктрина по време на своя президентски мандат (2017-2021 г.).

 

Последни новини

- Реклама -