23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Тръмп отрече да има общо с противоречивия „План 2025”

Преди 8 години в кампанията си за президент Доналд Тръмп обеща да подчини бюрокрацията на Вашингтон на волята си. „Ако ме изберат за президент, ще пресушим блатото във Вашингтон, окръг Колумбия“, заяви тогава той. С това метафорично каза, че смята да отърве правителството от тези, които налагат политики, но не се отчитат пред президента, посочват от Voice of America.

Това негово обещание е актуално и сега и е подкрепено с план, изработен от повече от 100 консервативни групи. „Проект 2025“, публикуван от дясната фондация „Херитидж“, дава инструкции как да се завърти разрушителна топка срещу администрацията в страната. Президентът на фондацията Кевин Робъртс предупреди, че може да се стигне до насилие при прилагането му. „Намираме се в процес на втората американска революци“, заяви той.

Тръмп се опита да се дистанцира от „Проект 2025“. „Не знам нищо за „Проект 2025“. Нямам идея кой стои зад него. Не съм съгласен с някои от нещата, които са написани в него и с други, които са абсолютно нелепи“, написа Тръмп в Х.

Ръководителят на проекта, Пол Данц, не остави никакво съмнение, че думите и идеите в документа са вдъхновени точно от Тръмп. „Той беше президент в продължение на четири години, така че много от идеите са наследство от първия му мандат“, заяви Данц.

VOA потърси коментар от фондация „Херитидж“, но такъв беше отказан. От организацията посочиха само, че проектът не коментира конкретни кандидати за президент на САЩ.

„Проект 2025“ има четири основни политически цели: възстановяване на семейството като център на американския живот; демонтиране на административната държава; защита на суверенитета и границите на нацията; и осигуряване на дадените от Бог индивидуални права за свободен живот.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини