25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Тренд: ГЕРБ води, но интригата е кой от трите формации ще е втори

Предизборната кампания за изборите в неделя не успя да реши основната интрига за вота – кой ще заеме второто място в надпреварата. ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26.5% сред гласуващите. Това показват данните от проучване на „Тренд“.

За второто място се борят Продължаваме промяната-Демократична България (15.3%), Възраждане (15.1%) и ДПС (14.9%). БСП запазва петата си позиция с 8.5% от гласуващите, а „Има такъв народ“ ги доближава с 5.9% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Близо до парламентарната бариера и с шанс за парламентарно представителство остава Солидарна България (3.4%). Синя България получава подкрепата на 2.1% от гласуващите. След тях се нареждат ВМРО (1.4%), Левицата (1.3%) и Български възход (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4.4%, но резултатът не участва в разпределението. Според проучването във вота за народни представители ще участват между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди гласоподаватели.

Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и при тях активността ще бъде между 2 милиона и 300 хиляди и 2 милиона и 450 хиляди.

Поради пренебрежителната дистанция между втория, третия и четвъртия, не можем да изключваме различна подредба при вота за Народно събрание и този за Европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на ПП-ДБ за Европейските избори, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях, сочат още данните.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на „Нова броудкастинг груп“ и „24 часа“ и е посветено на електоралните нагласи на българите преди изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Изследването е реализирано в периода между 29 май и 4 юни 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1007 души на възраст 18+.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини