4.9 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Трима американски военни са били убити при атака с дронове в Йордания

Трима американски военни са били убити, а 25 ранени при атака с дронове срещу базата на САЩ в Йордания, близо до сирийската граница, заяви президентът Джо Байдън, цитиран от Ройтерс. Според американския лидер зад нападението стоят групировки, подкрепяни от Иран.

„Въпреки че все още събираме сведения за тази атака, знаем, че е била извършена от радикални групировки в Сирия и Ирак, които разполагат с подкрепата на Иран“, се казва в изявление на Байдън.

Това е първият случай, при който американски военни загиват в региона, откакто започна войната в ивицата Газа. Байдън поясни, че атаката е била извършена снощи.

„Ще останем верни на тяхната решимост да се борят с тероризма“, каза американският президент за убитите войници. „Без съмнение ще потърсим сметка на всички отговорни в момент и по начин, който ние изберем“, подчертава американският лидер.

Около 3000 американски войници обикновено са разположени в Йордания, според Асошиейтед прес. Американците поддържат секретната база Ал-Танф от 2016 г. (по време на разгара на кампанията срещу групировката „Ислямска държава“).

Там има между 100 и 200 американски военнослужещи, които провеждат операции за борба с тероризма и наркотиците. Базата, наречена Кула 22, е описана като мисия за „съветване и подпомагане“ на Йордания, но очевидно е тясно свързана с близкия ал-Танф.

 

Последни новини

- Реклама -