16.4 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Трите големи икономики на ЕС искат да спрат закона за изкуствения интелект


Трите най-големи европейски икономики се обръщат срещу регулирането на някои от най-мощните видове изкуствен интелект (AI). Отпорът поставя на карта съдбата на пионерския Закон за изкуствения интелект на блока, който и без друго САЩ изпревариха преди по-малко от месец – първоначалната идея бе на ЕС, но отвъд океана съумяха първи да реализират регулациите.

Сега блокът е хванат в капана на Франция, Германия и Италия и буксува по темата как нормативно да се уреди контролът над технологията, която вече променя живота ни. Трите държави блокират преговорите по спорен раздел от проектозакона на ЕС за AI.

Според тях новите закони трябва да бъдат написани така, че да не възпрепятстват усилията на страните членки да създават и развиват “основни модели”, пише европейското “Политико”. Това е форма на генеративен изкуствен интелект, обучена върху огромно количество данни, така че да може да се адаптира към широк набор от задачи. По такава инфраструктура са създадени най-широкоразпространените чатботове като ChatGPT на OpenAI и Bard на “Гугъл”.

Правителствени служители твърдят, че налагането на строги ограничения върху най-съвременните технологични модели би навредило на бизнеса в ЕС, който се стреми да създаде собствени шампиони в надпреварата за разработването на AI. ЕС се нуждае от “регулаторна рамка, която насърчава иновациите и конкуренцията, така че европейските играчи да могат да се появят и да носят нашия глас и ценности в глобалната надпревара на AI”, посочват от тройката.

В съвместен документ те представят идеята да не се въвеждат строги закони, които неизбежно носят риск от задушаването на технологичното развитие на съюза. Вместо това се предлага основните модели изкуствен интелект да се саморегулират.

Целта е още докато умните системи си набавят целия набор от информация, с която после изпълняват различни задания, да бъдат обучавани също да спазват етичен кодекс за поведение. Предложението е подкрепено и от други държави членки.

Франко-германско-италианските идеи обаче са в опозиция на европейски законодатели, които силно искат да овладеят т. нар. основни модели на AI.

“Това е обявяване на война”, коментира анонимно пред “Политико” член на преговорния екип на Европейския парламент.

През юни на специална пресконференция председателката на ЕП Роберта Мецола обяви новаторския закон заедно с докладчиците Брандо Бенифеи и Драгош Тудораке. “Законодателният акт ще зададе тона в световен мащаб при разработването и управлението на изкуствения интелект”, заяви тържествено тогава Тудораке. И подчерта, че това ще гарантира, че AI се развива и използва в съответствие с европейските ценности и демокрация.

Тогава бе поставен акцент на утвърждаването на ориентиран към човека, надежден AI, който да защитава здравето, безопасността, основните права и демокрацията от потенциално вредните му ефекти – например класифицирането на хора на база на тяхното социално поведение или лични характеристики.

Пет месеца по-късно въвеждането на въпросните регулации е стигнало до задънена улица. Тристранните преговори между ЕП, ЕК и Съвета на ЕС са в абсолютен застой. На съвместна среща през ноември евродепутати демонстративно напуснаха залата в отговор на съпротивата на Франция, Германия и Италия срещу регулирането на основните модели.

Ако тристранката в Брюксел не намери общ език, за да продължи работа по законопроекта, може да се стигне дори до неговата абсолютна отмяна.

Преговорите са под силен натиск, тъй като наближава крайният срок – 6 декември

Те не могат да бъдат отлагани заради изтичащия мандат на Европейския парламент, изборите за новия са през юни 2024 г. От друга страна, резултатът от подобни пионерски регулации може да наклони значително везните в полза на партиите, които се занимават с изготвянето им (либералите от “Обнови Европа” и основната лява фракция в ЕП “Социалисти и Демократи”).

Стремежът към намаляване на европейския регулаторен модел е изненадващ, защото се разминава с традиционното мислене на Стария континент, че технологичният сектор се нуждае от по-стриктни регулации. Нещо повече – идва в момент, когато водещи ръководители на индустрията за AI сами призоваха за по-строг контрол върху техните технологии. Дори САЩ, където технологичната индустрия е облагодетелствана от години, въвеждат собствени закони за използването на AI.

Анализатори смятат, че е ключово как точно ще се формулират регулаторните рамки за новаторската технология, тъй като рискът да се получи абсурдна ситуация е огромен.

“Може да се окажем в свят, в който AI системите, използвани за добро, са строго регулирани в ЕС, а върху най-големите и потенциално най-опасните да не се прилага никакъв контрол”, обяснява канадският компютърен учен Йошуа Бенджио, водещ глас по политиката за AI. Според него би било лудост пренебрегването на базовите модели (и следователно на най-авангардните сред тях, наричани “гранични модели” от хората в индустрията). По думите му това е риск, който може да направи Закона за AI на ЕС “като закона на джунглата”.

 

Снимка: ПИКСАБЕЙ

Последни новини

- Реклама -