5.7 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Турция ще прави нови сондажи за газ в Черно море

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар заяви, че през тази година се планират сондажи за газ на три нови локации в Черно море. Той говори по редица въпроси – за нови сондажи за петрол и природен газ, за постигането на пълна независимост в енергетиката, както и за ядрената енергетика.

За да бъде намалена енергийната зависимост на Турция от други страни, е необходимо да се увеличи търсенето на собствени ресурси, изтъкна министърът. Трябва да търсим нови находища на нефт, природен газ и въглища. Визията за енергетиката за 2053 г., представена от нашия президент, предвижда прекратяване на зависимостта на Турция от чуждестранна енергия. Съответно основната ни мотивация е да прекъснем зависимостта на Анкара от чуждестранна енергия“, каза Байрактар.

През 2024 г. ще извършим проучвателни сондажи в Габар (Югоизточна Турция), както и в югоизточния окръг Хаккяри, посочи той. Той припомни, че най-голямото находище на природен газ в историята на страната е в Сакария. Байрактар заяви още, че строителството на атомната електроцентрала в Аккую в южния турски окръг Мерсин продължава.

С четири реактора ще задоволяваме 10 процента от енергийните нужди на Турция с по-екологично чиста енергия, с нулеви емисии. Продължава реализацията на един голям проект, който ще пуснем в експлоатация през следващите 4-5 години, каза министърът на енергетиката.

 

Последни новини

- Реклама -