27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Убиха с 19 куршума кмет в Мексико

Бодигардът й също е загинал

Кметът на мексикански град е бил нападнат и убит от въоръжени лица в понеделник, малко. Йоланда Санчес, градоначалник на Котия в щата Мичоакан от 2021 г., беше простреляна 19 пъти в центъра на града, съобщи местната преса.

Тя и нейният бодигард – който също е бил прострелян – са починали от раните си в болница по-късно в понеделник. Разследването на инцидента продължава.

„Бяха отправени редица заплахи към персонала на общината, … с искане кметът да предотврати или избегне изпълнението на задачите, спуснати от страна на федералните сили“, заяви главният прокурор на Мичоакан Адриан Лопес Солис.

Такива искания не биха могли да бъдат изпълнени от кмета, заяви главният прокурор на щата, като добави, че има спорове между престъпни банди за териториален контрол около Котия.

Санчес вече е била отвличана от наркокартела „Халиско Ново поколение“ през 2023 г. при посещение в съседния щат Халиско.

По време на кампанията за общите избори в Мексико, която приключи на в неделя, бяха убити 39 политически кандидати. За пръв път в историята бе избрана жена за президент – Клаудия Шейнбаум, която е потомка на български евреи.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини