- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Убийците на Цветната луна“ – пореден шедьовър на Скорсезе (ВИДЕО)

Филмът е микс от драма и зловещ уестърн, в който индианците стават жертви на алчни бели пришълци

 

Геновева ДИМИТРОВА

„Убийците на Цветната луна“ – всяка секунда от този 206-минутен филм си струва да се види. На 80 Мартин Скорсезе е невероятно енергичен. И феноменално се впуска в уестърна. След като в гангстерската сага „Ирландецът“ (2019) показа мръсните дела на мафията, профсъюзния лидер Джими Хофа и политиката – конкретно фамилията Кенеди, в „Убийците на Цветната луна“ режисьорът извежда на показ безчинствата на белите върху коренното население на САЩ. Филмът е създаден по документалната книга на журналиста от The New Yorker Дейвид Гран :“Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“. Филмът е микс от драма и зловещ уестърн, в който човешката алчност стига до историческа проекция на националния срам.

Филмът разказва за периода през през 20-те години на миналия век в Оклахома, където индианците стават жертви на алчни бели пришълци . Индианците са племето осейджиса натирени в Оклахома, където земята е най-неплодородната. В началото на ХХ век обаче там бликва нефт и те стават неимоверно богати. През 1921 година в Оклахома пристига светлоокият Ърнест, с почти обратна захапка, в ролята е Леонардо ди Каприо. Той е посрещнат от влиятелния си вуйчо (в ролята – Робърт де Ниро) – бял пришелец и собственик на огромна ферма, който общува с вождовете на осейджите и говори езика им. Братът на Ърнест Байрън (в ролята – Скот Шепърд) е дясната му ръка. Ърнест е участвал в Първата световна война, бил е пехотинец и готвач. Той е глуповат, амбициозен и опасно податлив на манипулация. Започва да кара такси. Влюбва се в богатата, сдържана и интелигентна осейдж наследница Моли, в ролята е Лили Гладстоун…

Във всичките си филми, независимо дали става дума за биография или за измислен персонаж, Мартин Скорсезе се занимава с човешките реакции в екстремни ситуации. Скорсезе е един от най-класните и последователни изследователи на жестокостта и насилието на екрана.

Разказът се лее величествено, рядко се мярва флашбек. Диалозите са и остроумни, и стройни. Визията е и в цвят, и в черно-бяло – създадена е имитация на архивни документални кадри. Виртуозният оператор – мексиканецът Родриго Прието, не работи за първи път със Скорсезе, но тук камерата му е умопомрачителна. Пейзажите, портретите, колоритът, прахолякът, калта, тъмнината, нефтът, кръвта, смъртта, индианските ритуали се гонят из подсъзнанието дълго след прожекцията. Разбира се за великолепната автентична среда значима роля имат художникът Джак Фиск и художникът по костюмите Джаклин Уест. Екипът е предложил на Скорсезе близо 1000 индиански одеяла. Музиката е И пестеливата, но влиея много силно, мощно.

Актьорите, както обикновено при Скорсезе, са умопомрачителни – Леонардо ди Каприо е захвърлил всякаква суета и класно-смръщено се надиграва с великана Робърт де Ниро. Лили Гладстоун е непроницаемо събрана и монолитна. Скорсезе е успял да заснеме и напълнелия за „Китът“ (2022) Брендън Фрейзър, като нелеп адвокат.

Филмът, продуциран от Apple TV, тръгна по кината през октомври, преди да бъде качен на платформата. Филмът ще бъде прожектиран на 20 май на филмовия фестивал в Кан – първият потвърден за 76-ото издание на кинофестивала.

В чуждите медии вече се появиха оценки за филма като „шедьовър“. Не обичам тази дума. Но съм уверена, че след време „Убийците на Цветната луна“ ще бъде споменаван като шедьовър.

„Убийците на Цветната луна“, 2023, САЩ, режисьор Мартин Скорсезе, продуценти: Дан Фридкин, Мартин Скорсезе, Даниъл Липи, Брадли Томас; сценарий: Ерик Рот и Мартин Скорсезе по книгата „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР” на Дейвид Гран; оператор Родриго Прието, художник Джак Фиск, костюми Джаклин Уест, музика Роби Робъртсън, в ролите: Робърт де Ниро, Леонардо ди Каприо, Лили Гладстоун, Скот Шепърд, Брендън Фрейзър и други. Показан на Cinelibri, по екраните от 20 октомври 2023

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -