- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Учени посочиха осем мерки, с които можем да забавим стареенето

Независимо от пола, възрастта и степента на суетност, всички чувстваме как времето оставя своите следи. Всички искаме да спрем процеса на стареене. Разбира се, не е възможно да стопираме стрелките на часовника завинаги, но можем поне да отложим някой друг белег от напредването на възрастта.

Учени, цитирани от „Тhe Guardian“, посочват 8 мерки, които могат да забавят процеса на стареене на тялото. И то с цели шест години.

Ето кои са те:

Поддържането на телесно тегло, кръвна захар, холестерол и кръвно налягане в норма са само част от тях. А констатациите, базирани на данни от повече от 6500 възрастни на средна възраст 47 г. бяха представени по време на конференция на Американската кардиологична асоциация във Филаделфия.

Друго проучване, ръководено от Центъра за стареене към Училището за обществено здраве Мейлман към Колумбийския университет умереното намаляване на приема на калории може действително да забави процеса на стареене и това е доказано.

Даниел Белски, доцент по епидемиология в Columbia Mailman School и главен автор на въпросното изследване, обяснява, че тъй като ограничаването на калориите може да забави стареенето при същества като мухи, червеи и мишки, той и колегите му са искали да проверят дали същият метод може да забави „биологичното стареене“ и при хората.

В хода на работата си учените са изследвали кръвни проби, взети от участниците в проучването CALERIE (Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy), което „подлага 220 здрави мъже и жени на случаен принцип в три места в САЩ на 25-процентно ограничаване на калориите или на нормално хранене в продължение на две години“, се казва в прессъобщение на Училището по обществено здраве Mailman към Колумбийския университет.

След като анализира метилационните знаци върху ДНК (за които е известно, че се променят с възрастта), извлечени от тези проби, екипът открива това, което според него е „доказателство, че ограничаването на калориите забавя темпото на стареене при хората“, както се изразява съавторът на изследването и изследовател от Колумбийския център за стареене Калън Райън.

„Нашите открития са важни, защото предоставят доказателства от рандомизирано проучване, че забавянето на човешкото стареене може да бъде възможно“, отбелязва Райън, цитиран от БГНЕС.

„Те също така ни дават представа за видовете ефекти, които бихме могли да търсим при изпитвания на интервенции, които биха могли да се харесат на повече хора, като например периодично гладуване или ограничено във времето хранене.“

Той все пак отбелязва, че методът на ограничаване на калориите „вероятно не е за всеки“.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -