19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Удави чудовището на стреса


Ивайло Делчев е сбъднал детската си мечта. След като завършва инженерство в Германия, започва работа в престижна немска компания в западната част на страната. Вече десет години се изкачва по стълбицата и се радва на добра кариера, която естествено върви с повече от добро заплащане, особено според българските стандарти. Но напоследък Иво се чувства изморен и изцеден през повечето време. Боледува по-често, което е сигнал, че имунната му система е отслабнала. Не може да се отърве от главоболието с дни. С емоциите също нещо не е наред – преследва го постоянното чувството, че може да се провали, започва да усеща неувереност, няма постоянна партньорка след няколко провалени връзки. Вече предпочита да е сам, отказва срещи с приятели и колеги. Вечер посяга към алкохола и постоянно увеличава дозата.

Младият мъж най-вероятно страда от най-модерния синдром в днешно време – Burnout (прегаряне). Професионалното прегаряне е състояние, при което човек страда от продължаващо натрупано емоционално изтощение в резултат на стрес при работата си. Световната здравна организация вече го регистрира като ново заболяване, което се среща сред хората в съвремието. Лекарите са единодушни, че нелекуваният бърнаут може да доведе до депресия, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет тип 2. В много западноевропейски държави дори предоставят до един месец болничен за лечение на изтощени по време на работа.

Най-добрата терапия е контролирането на стреса, освобождаването от негативни мисли, успокояването на ума, откриването на истинската цел в живота.
В случая с Ивайло опитът с антидепресанти се оказва несполучлив, а посещенията на психолог също не водят до бърз резултат. Затова младият мъж се решава на доста драстична алтернативна стъпка – тъй като живее близо до границата с Нидерландия, се записва да премине през станалия много популярен напоследък ритуал аяхуаска, макар че не е официално разрешен от властите. Цената е около 250 евро на ден, за седмица е 1500 евро.

Людмила Георгиева отчаяно иска да реши проблемите с двете си дъщери. След смъртта на съпруга й отношенията между трите жени в семейството се изострят до крайност. Вербалният тормоз достига връхната си точка, когато двете дъщери започват да обвиняват майка си за смъртта на баща им и за всевъзможни семейни неуредици. Дори най-дребните битови проблеми стават повод за скандали. Нещата ескалират, когато я заплашват от изгонване от семейния дом. Людмила пробва различни варианти, за да намери помирение и спокойствие, но всички се оказват неуспешни. В търсене на изход тя прибягва до сеанси по семейна констелация, с което успява да открие себе си.

Сред модерните през последните години терапии за борба със стреса и намиране на психически баланс е и EMDR, преведено като десенситизация и повторна преработка на информация посредством движението на очите. Тази модерна и иновативна терапия помага на хора с психологически проблеми от травматични преживявания, катастрофи, насилие, пренебрегване в детските години, сексуално малтретиране. EMDR използва елементи от други терапевтични подходи, като ги комбинира с движение на очите или други форми на двустранна стимулация. Когато преживяваме едно и също травматично събитие системно или сме подложени на стресови събития за кратък период от време, хомеостатичният механизъм се претоварва и не успява да преработи този товар. Така той отива в подсъзнанието, като съхранявайки се там, може да се активира отново, когато преживее подобни или същите обстоятелства. EMDR терапията помага на мозъка да се справи с този травматичен материал.

Шамански ритуал с наркотичен чай прочиства подсъзнанието

Така човек се самоанализира и открива как скритото в ума оказва влияние на битието му

Малко градче недалеч от Амстердам. Ивайло пристига на посочения адрес, паркира колата край типично холандско триетажно блокче и се качва по стръмните стъпала. Тристайният апартамент е на втория етаж, липсват каквито и да са указателни знаци. Посреща го жена на 40+ години, облечена в бели дрехи и го въвежда в голямо помещение. Вътре има още няколко души. Предварително се знае, че т.нар. ритуал е за 12 души. Персоналът, който ще се грижи за участващите, е от шестима. В жилището има още две стаи – с по няколко единични легла, където посетителите могат да полегнат, защото ще останат 24 часа.

Когато всички се събират, мъж, наричан шаман, обяснява подробно какво ще се случи. Първо се пие шот с течност, която блокира неутрализиращ халюциногенния ензим в чая. После е ред на чаша чай, който ще освободи съзнанието и ще даде възможност да изплува таеното в подсъзнанието. Така човек ще се самоанализира и ще открие как скритото в ума оказва влияние на битието му. Хората, които поглъщат аяуаска, казват, че пътуват във времето, гледат на минали травми в различна светлина и общуват със себе си. Някои халюцинират, често преразглеждайки минали случки, които още влияят на техния живот и взаимоотношения. Мнозина съобщават, че в крайна сметка имат подобрения в симптомите на депресия и тревожност

Какво съдържа стипчивата течност? Чаят е направен от листата на храста Psychotria viridis заедно със стъблата на лозата Banisteriopsis caap. Напитката е използвана за духовни цели от древните амазонски племена. Първоначално употребата й е ограничена в Перу, Колумбия и Еквадор, а в средата на ХХ век става широко разпространена в Бразилия. В последните години е актуална в градове в Северна Америка и Европа с появата на неошамански хибридни ритуали, духовен и алтернативен лечебен ментален туризъм.

Проучвания показват, че аяуаска има потенциал за лечение на тревожност и разстройства на настроението. Приемът води до промени в съзнанието поради психоактивните вещества в съставките.

Преди да участват в церемония с аяуаска, се препоръчва на участниците да спрат цигари, наркотици, алкохол, секс и кофеин, за да пречистят телата си. Често са съветвани да спазват вегетариански или вегански диети в продължение на месец. Още преди записването питат какви лекарства взимаш, дали имаш психически и физически заболявания.

В рамките на половин до един час след изпиването на чая започва да се усеща ефектът, разказва Ивайло. Следващите му няколко часа минават в просъница, има чувството, че се наблюдава отвисоко, вижда картини от детството си. Особено му се запечатва моментът, в който е малко детенце и е оставен да живее за някакъв период при баба си и дядо си. В просъница вижда как майка му си тръгва и той плаче след нея с протегнати ръчички. По-късно психолог ще му каже, че вероятно в подсъзнанието си е таял страха от изоставяне.

Някои от хората, които приемат аяуаска, могат да получат повръщане и диария, но тези ефекти се смятат за част от прочистването. Други изпадат в еуфория, имат силни зрителни и слухови халюцинации, изпитват страх и параноя. Въпреки че участието в церемония с аяуаска изглежда любопитно, консумацията на тази напитка може да доведе до сериозни, дори смъртоносни странични ефекти. Отварата може да взаимодейства опасно с различни медикаменти, включително антидепресанти, психиатрични лекарства, или други, използвани при Паркинсон, за отслабване и т.н.
Хора с психиатрични разстройства като шизофрения, трябва да избягват шаманския метод, тъй като напитката може да влоши техните симптоми. Тя е опасна и за страдащи от сърдечни заболявания. В Европа аяуаска е официално разрешена в Испания и Нидерландия.

Констелация срещу семейни проблеми и депресии

Методът изследва скритото в човешката душа, освобождава от товара на рода


„Опитвах по всякакъв начин да оправя отношенията с дъщерите си. Колкото повече се стараех да разговарям с тях за проблемите ни, толкова по-голям отпор срещах. Обиждаха ме грубо, в един момент започнах да се притеснявам за физическото си оцеляване и предпочетох да мълча“, разказва Людмила Георгиева. Повече от три години мълчанието е надвиснало в нейния дом, в който се разминава с децата си като с чужди. Двете дъщери обвиняват майка си за смъртта на баща си и за всевъзможни семейни неуредици

„В началото това положение много ми тежеше. Исках да говоря с децата си, да си споделяме, да имаме предишните отношения – разказва Людмила. – Обвинявах себе си за станалото и не можех да намеря покой.“ В търсене на изход Георгиева научава от близка приятелка за съществуването на сеанси по семейна констелация.
Констелацията (от constellation – „съзвездие“) представлява групов терапевтичен метод, формулиран от немския психиатър Берт Хелингер. Той се вдъхновява и заимства практики от психоанализата, гешталт терапията, трансакционния анализ, фамилната терапия. Според Хелингер човекът не е самостоятелен индивид, изолиран от семейството, напротив – всички сме дълбоко свързани с предците си и сме част от по-голяма система, съзвездие, семейна душа.

Людмила започва да чете литература за констелациите и разбира, че все повече хора ги използват за разрешаването на проблеми от всякакъв характер – с партньори, болести, депресия, тревожност, трудности при професионалната реализация, пари, напрегнати взаимоотношения между родители и деца.

„Главно предназначение на констелациите е да лекуват семейната душа и да ни освобождават от товарите на предците, които неосъзнато носим като свои собствени“, отбелязва Людмила Георгиева. Тя неведнъж е прибягвала до помощта на семейна констелацията и обяснява, че й е била необходима предварителна подготовка за сеансите. „Наложи се да поразпитам майка ми, баща ми, други роднини за известни или премълчавани факти в историята на рода, толкова поколения назад, колкото е възможно“, разказва тя.

Сеансите на констелацията наподобяват театрални постановки, при които се пресъздава родовата памет. Нали казват, че рода има душа и в тази душа участват седем поколения назад.

Констелациите са групови, но могат да бъдат и индивидуални. В груповите участват 10, 20 или 30 души. Георгиева е участвала и в двата вида сеанси, имала е 10 индивидуални. Сюжетите, които се разиграват при нея, търсят отговори за обтегнатите отношения с децата й. В пресъздаването им участват доброволци, като Людмила си избира кой да е в ролята на бащата, кой на майката и т.н. „И тогава се случва чудото. Тези хора успяват безпристрастно да си играят ролите, защото не знаят каква е ситуацията при мен. Спонтанните реакции показаха неща, които аз не можех да видя. Едно от нещата е, че съм била прекалено строга майка“, разказва тя.

За да имат ефект, констелациите се правят през определен период от време. Тъй като действат на дълбоки нива в съзнанието, ефектът от тях може да се види след месеци или години. При Людмила констелациите помагат да осъзнае и преодолее негативните си емоции, да разбере къде греши и от къде идва всичко това. Тя успява да излезе от ролята на жертва и да влезе в ролята на осъзнат човек, който иска да работи, да развива себе си и да израства.

Уединението като лечение на психиката

В днешния забързан и изпълнен със стрес свят, уединенията стават все по-популярни за хора, търсещи почивка, релаксация и подмладяване. Тези практики са особено популярни през тази година и развиват по-голяма емоционална устойчивост. Ето най-популярните начини за откъсване от всекидневието:

Бягство сред природата. Независимо дали става въпрос за разходка в гората, уединение край плажа или бягство в планината, връзката с природата предлага дълбоко усещане за мир и спокойствие, което поддържа психическото благополучие.

Творчество и арт терапия. Артистичното изразяване отдавна е признато като мощен инструмент за себеоткриване, изцеление и личностно израстване. Днес арт терапията става все по-популярна, тъй като хората се стремят да се възползват от вродената си креативност, да изследват емоциите и да намерят нови пътища за себеизразяване.

Пътешествие за здраве и отслабване. Връзката между физическото здраве и психическото благополучие е неоспорима. Отстъпленията за уелнес и отслабване са популярни и през 2024 г., предлагайки цялостен подход, който комбинира хранене, фитнес, внимание и подкрепа за психичното здраве.

Уелнес за жени. Тези уединения предоставят подкрепящо пространство за жените да се свързват, да споделят опит и да се фокусират върху грижата за себе си. От семинари за любов към себе си до дискусии за овластяване, уелнес уединенията за жени насърчават чувството за общност и подхранват ума, тялото и духа.

Звуците, които лекуват. Терапевтичната сила на звука и музиката получи признание през последните години. С лечебна цел се включват инструменти като кристални купи, гонгове и камертони и така уникалното изживяване освобождава напрежението, намаляване на стреса и възстановява вътрешния баланс.

Трансформиращите пътувания. Те имат за цел да създадат дълбока и трайна промяна, предлагат завладяващи преживявания, които комбинират медитация, дишане, енергийно изцеление и семинари за личностно развитие.

Маргарита ДИМИТРОВА
Петя БАХАРОВА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img