20 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

УЕФА глоби сърби и албанци заради прояви на национализъм на Евро 2024

УЕФА глоби Албанската и Сръбската футболни федерации с по 10 000 евро заради фенове, показващи банери с националистически карти на мачовете на двата тима от Евро 2024. Всяка федерация беше санкционирана за „предаване на провокативни съобщения, които не са подходящи за спортно събитие“, тъй като те са отговорни за поведението на своите привърженици на стадионите.

Феновете на Албания издигнаха банер с карта на тяхната страна, разширяваща границите й на територията на съседни държави. Това се случи по време на загубата с 1:2 от Италия в събота в Дортмунд.

Транспарантът на феновете на Сърбия включваше територията на Косово и лозунг „Няма капитулация“ при загубата с 0:1 от Англия в Гелзенкирхен. Подобен случай беше разследван от Международната централа (ФИФА) на Световното първенство през 2022 година, когато футболисти бяха снимани с такъв банер в съблекалнята преди мач срещу Бразилия.

УЕФА започна и отделно разследване за предполагаема дискриминация от страна на сръбски фенове, след като Косовската футболна федерация подаде официална жалба до централата.

Албанската федерация вече беше глобена с още 27 375 евро (29 400 долара) заради фенове, запалили факли и фойерверки, хвърляйки бирени чаши и фен, който влезе на терена.

Сръбската футболна централа пък ще трябва да плати още 4500 евро (4800 долара) заради фенове, хвърлящи чаши с бира.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини