23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

УЕФА укротява лудостта по Роналдо


Култът на феновете към Кристиано Роналдо е от най-симпатичните явления на Евро 2024, но излезе от контрол още във втория мач на Португалия и провокира контрамерки. УЕФА и германските организатори обявиха, че засилват охраната, след като петима запалянковци последователно нахлуваха на терена в Дортмунд да се снимат с 39-годишния идол, предизвиквайки четири прекъсвания на играта при 3:0 над Турция.

Всичко започна красиво – три момиченца от талисманите, с които играчите излизат на игрището, пяха по-силно от всички португалския химн. Едното докосна деликатно Кристиано по ръката, за да се увери, че не сънува. Той отвърна с прегръдка и позира за обща снимка.

В хода на мача 10-годишен хлапак с мобилен телефон изненадващо стигна до мегазвездата около центъра на терена, а Роналдо се наведе и усмихна за селфи. Ощастливено, момчето хукна обратно към трибуните, финтирайки двама от гонещите го стюарди под овациите на публиката. После започна да става досадно, защото по-възрастни фенове последваха примера, а един дори издразни Роналдо, прегръщайки го грубо през врата за своето селфи. Друг играч на Португалия пък беше съборен от охранител, гонещ поредния нашественик.

След мача португалската футболна федерация изпрати писмо до УЕФА и организационния комитет с молба за засилване на сигурността по време на мачовете. Европейската футболна централа веднага отвърна, че взима допълнителни мерки по охраната с цел безопасност на играчите: „Всяко нахлуване на терена представлява нарушаване на правилата и извършителите ще бъдат изгонвани от стадиона, след което ще им бъде наложена забрана за всички турнирни мачове и ще бъдат подведени под наказателна отговорност“.

Германските власти добавиха, че ще налагат забрани за посещаване на спортни събития на територията на страната, солени глоби и дори общественополезен труд.
Селекционерът на Португалия Роберто Мартинес коментира: „В нашия мач намеренията на хората, които пробиха сигурността, бяха добри. Но трябва да внимаваме, когато се окаже, че срещу играчите тича човек с лоши намерения. Трябва да се обясни на публиката, че не това е начинът“.

Авторът на първия гол Бернардо Силва реагира спокойно: „Това е цената да си лицето на световния футбол и да бъдеш признат на високо ниво. Страхотно е, че Кристиано е с нас, с отбора. Не съм се притеснявал за сигурността му“.

Щастливият хлапак на име Берат заяви: „Сбъднах мечтата си! Тази снимка ще я сложа на стената в спалнята си, а също и върху тениска. Не се страхувах, но не бях сигурен дали после ще се измъкна от охраната. Казах на баща ми, че отивам до тоалетната“. Бащата се оправда: „Нямах представа какво е решил да стори. Докато усетя, че нещо става, го видях как прескача надолу и влиза на терена“.

Грозните нарушения станаха албански патент. Освен феновете се отличи и един от националите. Мирлинд Даку взе мегафон след 2:2 с Хърватия в Хамбург и подкани публиката за националистки, обидни скандирания срещу Сърбия и Северна Македония. Макар че после се извини чрез социална мрежа, Даку беше наказан от УЕФА за два мача, а албанската федерация – глобена с общо 47 250 евро за инциденти по време на мача. Албания се прочу с политически провокации чрез футбола още през 2016-а, когато при гостуване в Сърбия дрон развя над терена знаме, касаещо Косово.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини