13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Украинче ли е момчето на корицата на сборника „Аз съм българче“?

Публикации в социалните мрежи твърдят, че върху корицата на сборник с родолюбиви стихотворения на Иван Вазов със заглавие „Аз съм българче“ има илюстрация на момче, което е украинче, тъй като е облечено с пуловер в цветовете на украинското знаме – синьо и жълто. Момчето развява българско знаме.

Тази новина се споделя стотици пъти в социалните мрежи и е препечатана в онлайн издания и сайтове като ПИК. Това се случва само дни след като бе пусната и опровергана фалшивата новина, че стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“ ще бъде извадено от учебната програма.

В профила си във фейсбук и Николай Бареков – Буден журналист, както се подписва, коментира:

ПЕРВЕРЗИЯ! Издадоха стихотворението „Аз съм българче“ с украинец на корицата.
Българско издателство „изтрепа буквално рибата“, като реши да издаде Вазовото „Аз съм българче“ с млад украинец на корицата, който обаче вее българското знаме. Кому бе нужна подобна либерална перверзия или направо пародия?

Проверка на БНТ показа, че твърдението не отговаря на истината.

Сборникът е издаден за първи път през 2002 година със сходна илюстрация (момчето е облечено в бяло и синьо). През 2006 нарисуваното момче на корицата вече е в жълто-син пуловер. Това казва самият автор на рисунката – илюстраторът Борис Стоилов. В коментарите под опровержението на издателство „Хермес“ той пише, че в оформлението не е влаган какъвто и да е политически подтекст.

Самият сборник е преиздаван няколко пъти оттогава със същата илюстрация на момче в синьо-жълт пуловер, включително миналата година.

 

 

 

Последни новини

- Реклама -