35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Украинка подобри световния рекорд на Стефка Костадинова след 37 години!

    1. Последният български световен рекорд в атлетиката – 37-годишното върхово постижение на Стефка Костадинова в скока на височина от 2.09 метра падна. Подобри го украинката Ярослава Магучих. Световната и европейска шампионка от Украйна, която е само на 22 години, скочи 2.10 метра от първи опит на турнира от Диамантената лига в Париж и сложи край на българската хегемония в дисциплината.

Преди това Магучих постави нов рекорд на Украйна от 2.07 метра, с които се справи от втори опит. Тя преодоля и 2.01 и 2.03 м от втори опит. Световната шампионка в зала от тази зима Никола Олислагерс (Австралия) завърши втора с 2.01 м, а сръбкинята Ангелина Топич изравни личния и националния рекорд на Сърбия с 1.98 м за третата позиция.

Костадинова постави този световен рекорд от 2.09 м на планетарния шампионат в Рим през 1987 г. До момента пък най-доброто постижение на Магучих беше 2.06 м.

В началото на миналия месец Магучих спечели европейската титла в Рим, а там тя беше наградена именно от Стефка Костадинова, която се върна на „Олимпико“, където през 1987 г. постави своето върхово постижение.

Всичко за невероятния рекорд на най-добрата атлетка за ХХ век Стефка Костадинова, оставил я 37 години на световния връх – вижте в интервюто на великата ни спортистка с Кристина Патрашкова в подкаста „Без филтър“ с Патрашкова.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини