- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Украинската посланичка постави Путин до Хитлер и Сталин

Олеся Илашчук

Путин вече се присъедини към кохортата на тираните и най-големите престъпници на 20-и век – Хитлер и Сталин. Като всеки човек, който търси мир и справедливост, имам само едно желание – да видя Путин в Хага възможно най-скоро.

Това заяви украинската посланичка Олеся Илашчук в интервю за Нова телевизия. В края на миналата година украинският президент Володимир Зеленски подписа указа за назначаването на Илашчук за извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България. На 7 април тя встъпи в длъжност.

В интервюто си днес Илашчук нарече руския президент и политическото ръководство на съвременна Русия военнопрестъпници. Според нея подкрепата за тях и „агресивната им имперска политика“ е вид съучастие в престъпления срещу човечността:

„Това е подкрепа за дестабилизация, подкрепа за тирания и помощ на злото. Рано или късно, злото ще бъде наказано. Както беше след Втората световна война. Не мисля, че с Путин сега е възможно да се преговаря или да се води дискусия. Защото неговите инструменти са изнудване, терор, убийства на невинни хора. Той вече се присъедини към кохортата на тираните и най-големите престъпници на 20-и век – Хитлер и Сталин.“

Олеся Илашчук заяви, че новата украинска дипломация във войната на Русия срещу Украйна е особено сложна и особено отговорна. По думите ѝ украинската военна дипломация се е пренастроила за нови методи на работа – нов дипломатически протокол, многозадачност и максимално отдалечаване от бюрократичните процедури.

Украинската посланичка каза, че приоритетна задача за украинската дипломация е работата по формулата за мир на Зеленски. Според нея украинската формула за мир може да се превърне в универсална основа за спиране и предотвратяване на други въоръжени конфликти.

 

Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

- Реклама -

Последни новини