5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Украйна обстрелва Запорожката АЕЦ

 

Снимка на руски войник, охраняващ Запорожката АЕЦ. Източник: The Guardian

Ръководството на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ съобщи днес, че критично инфраструктурно съоръжение в пределите на обекта е било обстрелвано от Въоръжените сили на Украйна.

Ръководството на електроцентралата съобщи, че взривно устройство е било пуснато в района на оградата, където са разположени резервоарите за дизелово гориво на обекта. Оттам допълниха, че експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата са били уведомени за обстрела.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да проверява веднага чрез независим източник данните за ситуацията на бойното поле, които се изнасят както от едната, така и от другата воюваща страна.

Шефът на МААЕ се срещна с Путин заради Запорожката АЕЦ

По-рано на няколко пъти генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси предупреди за опасността, произтичаща от атаките срещу атомната електроцентрала.

Воюващите помежду си вече повече от две години Русия и Украйна се обвиняваха взаимно за предишните обстрели на обекта, при които бяха разрушени електропроводи на централата и беше създадена опасност за дизеловите ѝ генератори, които са алтернативен източник на енергия за функционирането на обекта.

Последни новини

- Реклама -