5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Украйна стои зад безпилотното нападение срещу руски петролен терминал

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) стои зад нападението с украински дронове срещу петролния терминал в Уст Луга, съобщи източник на Укринформ, цитиран от БТА.

В резултат на атаката терминалът спря временно работа, а СБУ пое отговорност за операцията, посочва Укринформ. Става дума за специална операция срещу морския терминал, заяви източник на агенцията. По думите му дроновете на СБУ ударили съоръжението с висока степен на точност и са предизвикали голям пожар, наложил персоналът да бъде евакуиран.

„Петролният терминал „Уст Луга Ойл“ е важен обект за врага. Там се преработва гориво, което след това отива за руските войски. Успешното нападение срещу подобен терминал причинява не само икономически щети на Русия, лишавайки нашественика от възможността да печели (финансово) от войната в Украйна, но нарушава сериозно и пътищата за снабдяване с гориво на руските сили“, добави източникът на Укринформ.

Терминалът е един от най-новите на Русия и един от най-важните за нея. Като цяло той се използва за износ, но и осигурява гориво за руската армия, отбелязва агенцията.

След нападението на СБУ спешно всички танкери са били евакуирани навътре в Балтийско море. Всякакви товаро-разтоварни дейности са преустановени, допълва Укринформ.

Терминалът се стопанисва от компанията „Новатек“, руски производител на втечнен газ.

Последни новини

- Реклама -