20.5 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Унгарският парламент ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

Унгарският парламент ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО, предадоха световните агенции. От 194 членове на парламента, които гласуваха, само шестима гласуваха с „против“ присъединяването на Швеция към НАТО.

Получаването на одобрение от унгарския парламент беше последното препятствие за присъединяването на Стокхолм към НАТО. Шведският премиер Улф Кристерсон посети Будапеща в петък, за да обсъди сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността с унгарския си колега Виктор Орбан.

„Днес е исторически ден“, каза Кристерсон в „X“ малко след гласуването. „Швеция е готова да поеме своята отговорност за евроатлантическата сигурност“, добави той.

Предстои Швеция да стане 32-рата страна членка на Алианса. Това става 22 месеца след като скандинавската държава подаде кандидатура заедно с Финландия след започването на войната в Украйна.

Унгария е последната държава, която ратифицира протокола за членството на Швеция, като Стокхолм ще трябва да изчака и избора на нов унгарски президент, който да подпише закона. Така Швеция ще може да бъде приета на срещата на върха на НАТО през юли.

 

Снимка: БТА/АП

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img