11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.

Университетските преподаватели са в стачна готовност

Съвета на ректорите на висши учебни заведения у нас разпространи писмо до медиите.

В писмото се посочва, че от началото на следващата седмица всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати.

Българските учени и преподаватели от националните държавни университети и част от частните университети ще предприемат ефективни протестни действия поради неизпълнение на поетите от държавата задължения неспазването на Закона за висше образование.

На 13 март парламентът реши да направи промени в Закона за висшето образование, с които де факто увеличи възнагражденията на преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, както и увеличение на парите по перо „Образование“ в държавните бюджети.

Сега от Съвета на ректорите заявяват, че след законовите промени последвал „мълчалив отказ да се изпълнят задълженията по него и да се осигурят необходимите средства“.

Те пишат: „Държавата, в лицето на изпълнителната власт, отказва да изпълни задълженията си, които законодателната власт й е вменила. Още повече, че държавата през последните години игнорира приноса и значението на частното висше образование за общественото и икономическо развитие на страната“.

В писмото се допълва: „подобно унизително отношение към знанието не е проявявано никога досега в най-новата българска история. До този момент гласът на академичната общност не достига високи децибели, защото сме водени от вярата, че не силата му, а аргументираността на тезите и исканията са водещи“.

Освен, че няма да отворят врати на 20.05, от Съвета на ректорите предупреждават, че се готви блокиране на ключови пътни артерии в страната. На 24 май всички преподаватели, учени, изследователи, работещи в българските висши училища, ще се включат в шествията по повод празника с протестни ленти на реверите, в израз на несъгласие със случващото се.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img