- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Управляващите трябва да отхвърлят ветото на Радев

От Бургас лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължи да настоява коалиционните партньори от ПП-ДБ да дойдат на извънредното правителствено заседание утре. Той изтъкна, че ГЕРБ и ПП-ДБ, заедно с ДПС трябва да отхвърлят ветото на президента.

„Самите те говореха, че е важно за плана за възстановяване. Защо да го отлагаме със седмица? Разбрахме се преди дни с Николай Денков, Кирил Петкова, Атанас Атансов, че трябва да се поправи закона – митниците да събират таксите, по въпроса за газа и хранилищата, които са монопол на „Лукойл“ да се ползват и от други продавачи на горива в България. Към момента има дерогация, а на колконката е 3,30 бензина. Защо при евтин уралски нефт толкова пари изтичат към дадена компания?“, попита Борисов.

„Ако се откажем от дерогацията, ще падне ли бензина? Ако стане 2,50 лв. веднага да се откажем. Плавно си пълзи и стана 3,30 лв. Като бяха ПП бе 4 лв. Това бе граница. Какво се промени в тази рафинерия? По-високи заплати ли дадоха, токът ли се увеличи? Получиха 200 млн. компенсации за ток. Защо се вдига бензина?“, продължи да настоява лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че уважава всички работници в рафинерията.

„Тя ще работи. Дерогацията означава специален статут на българската рафинерия. Българските потребители трябва да получават по-евтини горива. Подкрепяме работниците и те ще имат своята достойна работа, просто предприятието трябва да си плати данъците и, както в цяла Европа – свърпечалбата, която е реално благодарение на техния труд. Тя да влезе в държавния бюджет, за да получат техните роднини пенсии и заплати“, обясни лидерът на ГЕРБ. Според него хората в рафинерията трябвало да имат тройни заплати.

Борисов е доволен от думите на министър Асен Василев, че работят активно с НАП да уточнят колко пари рафинерията дължи на държавата.

„Цифрите които пуснаха – ДДС, акцизите, не са данъци, които да са платили, важен е корпоративният данък. Като изнасят горива да си спомнят, че държавата им възстанови и ДДС, и акциз. Не може в едната графа да отчитат, че дават на държавата, а в другата – че взимат от нея“, заяви той. И обяви, че тази вечер Асен Василев и шефът на НАП Румен Спецов имат среща.

Борисов смята, че покрай кампанията всички са се изнервили и говорят неща, които не мислят. „Забравят как се случи тази сглобка. Коалиция и управление под някаква форма. Това е правителство, наречено Денков-Габриев. Габриел не е само министър, а единствен заместник министър-председател и всички назначение се правят от тях двамата“, посочи той. И се ядоса от приказките, че няма да има ротация и че министри без съгласието на ПП-ДБ няма да се сменят. „Но и министри на ПП-ДБ може да има само ако бъдат подкрепени от ГЕРБ. Или няма да има правителство, или трябва да се разберем как работи то“, настоя той към ПП-ДБ. И отново ги призова да дойдат утре – да оправят резерва и след това да си закрият кампаниите

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -