- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Урсула фон дер Лайен: Позволете ни най-накрая на приемем България в Шенген

„Позволете ни най-накрая да приемем България и Румъния в Шенген, без никакво по-нататъшно забавяне.“ Призивът отправи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в годишната си реч „За състоянието на Съюза“ пред Европейския парламент в Страсбург.

Това е последната реч по време на мандата на тази Комисия. През юни 2024 г. ще се състоят европейски избори.

„Всеки ден виждаме как конфликтите, климатичните промени и нестабилността тласкат хората да търсят убежище навсякъде“, изтъкна Фон дер Лайен.

Тя бе категорична, че миграцията трябва да бъде управлявана.

„Позволете ми да благодаря специално на България и Румъния за водещата роля и прилагането на най-добрите практики и в предоставянето на убежище, и във връщането (на миигранти – б.р.). Те го доказаха. България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство“, заключи председателят на ЕК.

И призова миграцията да бъде управлявана ефективно, но да бъде демонстрирано и състрадание.

Австрия е против влизането на двете страни в Шенген, като изтъква именно миграцията. Отделно Нидерландия е със служебно правителство, което едва ли ке вземе положително за страната ни решение. Приемането в Шенген е от компетенцията на страните членки (Съвета) на ЕС. Необходимо е пълно единодушие. Министър-председателят акад. Николай Денков изрази надежда, че има шанс това да се случи, ако не през октомври, то през декември.

 

- Реклама -

Последни новини