- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Успехът на Ваня Григорова е личен, а не на Корнелия Нинова

Преди месец написах във „Филтър“, че Хекимян е избран от Борисов, за да загуби. Не го повтарям, за да се хваля, а може и да не е вярно, но го подчертавам, защото загубата на ГЕРБ беше предизвестена с този кандидат. ГЕРБ имаха всички шансове да спечелят София, но Борисов предпочете да не ги използва. Дали е било съзнателно или несъзнателно е въпрос на интерпретация. Никой не знае освен него.
Антон Хекимян е симпатично момче, приятен събеседник, може би добър човек (не го познавам достатъчно отблизо), но беше абсолютно нелепа кандидатура за кмет на София и това беше очевидно още от обявяването на тази номинация. Той успя да мобилизира само 67% от твърдия електорат на ГЕРБ, което позволи на Ваня Григорова да стигне до балотаж. Ако на негово място беше Георги Георгиев, досегашният шеф на Столичния общински съвет, който в тази самодейна кампания щеше да изпъкне с компетентност и уравновесеност, Григорова нямаше да има шанс.

Явор ДАЧКОВ

Искам да подчертая, че говорим за първия тур и борбата за стигане до балотаж, което е първата цедка на тези избори. При пълна мобилизация на ГЕРБ, Ваня и левицата нямаше да имат шанс. Това обаче е минало, а резултатите от първия тур на общинските избори ни казват следното:
– ГЕРБ се затвърди като първа политическа сила и на местно ниво в страната,
– „Възраждане“ за пореден път не направи пробива, който очаква, макар че се закрепи в местната власт;
– ПП-ДБ все още са на кантар и в зависимост от резултатите в София и Варна, могат да се окажат или победители, или напълно сразени,
– Успехът на Ваня Григорова е огромен, но лично за нея, а не за Корнелия Нинова.

Ако Хекимян беше отишъл на балотаж, Васил Терзиев нямаше да има проблем с победата си. Хекимян не може да събере периферия, а избирателите на ПП-ДБ са повече от онези на ГЕРБ. Нещата с Ваня Григорова стават съвсем различни, въпреки разликата от 10% в полза на Терзиев. Още на първия тур Ваня Григорова доказа, че излиза извън тясно партийната електорална рамка и я надскача поне три пъти. Ако тя си изиграе умно картите, може да мобилизира протестен вот срещу Васил Терзиев и да го канализира в своя полза. Тук тя има ресурс да черпи гласове от „Възраждане“, ИТН (които вече официално обявиха своята подкрепа за нея) и ГЕРБ (оказа се, немалка част са гласували за нея на първи тур).

Всичко ще се реши в следващите пет дни на кампанията. Рисковете за Ваня Григорова са посланията, които я изведоха на второто място – популистки, радикални, леви послания от ХIХ век. Сега обаче играта става съвсем различна. От трийсет години София е дясна, колкото и условно да звучи това, и избирателите се стряскат от демодирани левичарски послания, които ги връщат в Лукановата зима и Жан Виденовата катастрофа. Мисля, че печелившата стратегия на Григорова ще бъде вдигането на кампанията ѝ на национално ниво с простото послание „Аз съм стената, в която ще се разбие евроатлантическата и джендърска сглобка в София“.
Григорова ще трябва да излезе от класическата лява реторика, която я изтласка до второто място, и да успокои софиянци и бизнеса с София, че няма да спрат водата, веднага след като стане кмет, а цената на парното да се вдигне тройно след допълнителните грижи от новото общинско ръководство. Последното го казвам иронично, защото една от левите утопии е, че държавната и общинска собственост решават проблемите, а „Топлофикация-София“, която е общинско дружество, е най-големият душманин на софиянци от десетилетия.

Искам да кажа, че ако Ваня Григорова „уцели ваксата“, може да стопи разликата с умните и красивите и да стане кмет. Това би бил абсолютен пробив и заслужено наказание за горделивите джендъри, които управляват София в последните четири години. Истината е, че те я превзеха още през 2019 г. през районни кметове и свое вътрешно лоби в ГЕРБ, а днешната им кампания на възмущение е крайно лицемерна, защото те са основните виновници за дереджето на града.

Балотажът ще даде отговор и на големия въпрос ще го бъде ли ПП-ДБ или не. Ако умнокрасивите вземат София и Варна (единствените градове, в които имат шанс), ще обявят това за луд успех, въпреки че губят в цяла България. Ако обаче загубят дори и само София, това ще бъде техният фактически край. И тук щабът на Ваня Григорова трябва да помисли много сериозно върху посланието, което хем не трябва да отблъсква десни избиратели, хем да мобилизира всички, които преживяват „Промяната“ като патология.

От основно значение е и поведението на „Възраждане“ и Костадин Костадинов. Когато пиша този коментар, все още няма тяхна официална позиция, но ако искат да докажат, че наистина работят срещу сглобката, трябва безапелационно да подкрепят Ваня Григорова и да призоват за пълна мобилизация своите членове на втори тур в нейна полза. Ако това стане, Терзиев няма да има шанс, а цялостната политическа кампания в България ще бъде съвсем различна.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -