19.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

България вече има линейка за спешна помощ на деца


България вече разполага с линейка за спешна помощ, предназначена изключително за деца. Автомобилът беше представен на Деня на детето в двора на специализираната болница за лечение на детски заболявания „Иван Митев“.

Изпълнителният директор на болницата д-р Благомир Здравков обясни, че за покриване на цялата територия на страната ни са необходими седем подобни модерни возила.

У нас има подготвени специалисти, които могат да оказват спешна помощ на деца, но към момента проблемът е с осигуряването на модерно превозно средство, обясни пред БНР д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на болница „Иван Митев“:

„Това е реаномобилът от най-висок клас в страната, който може да транспортира критично болни деца от недоносени, новородени до 18-годишна възраст без никакъв проблем с достатъчно място за самата екипировка, за екипите и съответно комфорт за пациента.

На България са необходими 7 такива линейки по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като това е високоспециализирана дейност, която така или иначе няма как всеки и на всяко място да извършва, а и самата потребност на населението не изисква повече от тази цифра“.

Владимир Дряновски от фирмата изпълнител представи в детайли оборудването на новата детска линейка:

„Това е основната носилка, на която се транспортират пациентите. В момента виждате монтиран в линейката кувьоза, който е най-основното оборудване в линейката. С него се транспортират деца. Този кувьоз с тази носилка е специално пригоден както за линейка, така и за новите хеликоптери“.

В линейката има още дефибрилатор и специализирана система за осигуряване на кислород, както и много друга модерна техника.

Източник: БНР

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини