13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

В Берлин забраниха руски символи

Посолството на Русия протестира срещу забраните

В Берлин забраниха използването на руски знамена, ордени, както и символи, прославящи войната в Украйна, в близост до съветските паметници. Мерките са по повод годишнината от края на Втората световна война, пише Deutsche Welle.

По случай края на Втората световна война в Европа, честван на 8 и 9 май, полицията в Берлин забрани използването на руски символи в близост до съветските паметници в града и околностите. Руските знамена, Георгиевските ленти за храброст, униформите, ордените, военните и маршовите песни, както и символите, прославящи войната на Русия срещу Украйна, включително символът Z, са забранени на територията на мемориалите в парковете „Трептов“, „Тиргартен“, „Шьонхолцер Хайде“ и в непосредствена близост до тях.

Изключения се предвиждат само за ветерани от Втората световна война, дипломати и други държавни представители на Русия. Ограниченията не важат и за митинги, които се провеждат извън прилежащите на паметниците територии. Там се прилагат обичайните норми на закона за събиранията.

Руското посолство в Берлин призова властите в германската столица да отменят забраните край съветските паметници. „Считаме тази забрана за дискриминация, която противоречи на духа на историческото помирение между народите на Русия и Германия в следвоенния период. Считаме решението на берлинските власти за неприемливо“, се казва в декларация на посолството.

Тази година светът отбелязва 79 години от края на Втората световна война в Европа. В Германия годишнината се отбелязва на 8 май, докато в Русия и повечето други републики от бившия Съветски съюз това става на 9 май поради часовата разлика при подписването на договора за капитулация на нацистка Германия.

Тази година е третият път, в който възпоменателните събития се провеждат на фона на агресивната война на Русия срещу Украйна. През последните две години това доведе до конфликти между участниците в различните групи демонстранти.

Започнаха парадите в Русия за Деня на победата

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img