6.2 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

В бюджета на София няма пари за заплатите в транспорта

Предложеният бюджет на София за 2024 година не осигурява необходимите средства за заплатите на служителите в градския транспорт дори такива, каквито са в момента. За това алармира и поиска отговори Ваня Григорова, която загуби с минимална разлика балотажа с Васил Терзиев на кметските избори през ноември.

Този проблем идва на фона на вече организираните протести с искания за ново актуализиране на заплатите.

„Бюджетът е един и същ като миналата година поне по отношение на транспорта, на оперативната му дейност. С този бюджет не могат да се покрият вече увеличените заплати от миналата година, тоест ние имаме двоен проблем – заплатите такива, каквито са в момента, не могат да бъдат покрити, увеличените заплати дори с 15 процента, не могат да бъдат покрити. На това веднага трябва да бъде даден отговор. Няма заложени средства за закупуване на подвижен състав, което е особено тревожно. В автотранспорта имаме тежък недостиг на автобуси и не виждаме отговор на този проблем в Бюджета“, коментира Григорова.

„По отношение на здравеопазването, там не виждаме увеличение на средствата за трудови възнаграждения, а и към момента медицинските специалисти получават заплати, по-ниски от договореното в браншовия Колективен трудов договор“, отчете още бившата синдикалистка и настоящ общински съветник.

От 18 часа в Аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ ще се проведе общественото обсъждане на проекта за бюджет на София за тази година в размер на 2,556 млрд. лева.

„Предвидени са средства по проектите за деца с увреждания и за инвитро програмата на Столичната община. Няма обаче заложени средства за повишаване с 15 процента на заплатите на служителите в градския транспорт“, посочват и от ГЕРБ-СДС.

Източник: БНР

Последни новини

- Реклама -