- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

В Германия арестуваха десни екстремисти, планирали да отвлекат министър

 

Снимка Архив

Германската полиция извърши обиски, за да арестува десни екстремисти за заговор за отвличане на министъра на здравеопазването и планиране на големи терористични нападения, предаде Анадолската агенция.

Петима екстремисти, свързани с крайнодясното движение „Райхсбургер“ (Граждани на Райха), бяха арестувани по време на обиски в шест федерални провинции, съобщиха официални лица.

Според прокуратурата 41-годишният заподозрян, който беше арестуван в югоизточния град Волфратсхаузен, е участвал в плановете преди две години да отвлече министъра на здравеопазването Карл Лаутербах заради налагането на строги мерки срещу коронавируса.

Десният екстремист е планирал да пътува до Хърватия и да закупи пистолет, който да бъде използван в заговора за отвличането на Лаутербах, съобщиха прокурорите пред обществената телевизия Bayerische Rundfunk (BR).

Съобщава се, че другите четирима заподозрени са подкрепяли или активно са участвали в планове за извършване на терористични нападения с цел всяване на хаос в цялата страна и сваляне на демократичната система в Германия.

Последователите на Райхсбургското движение отхвърлят легитимността на Германия и твърдят, че страната се управлява от членове на така наречената „дълбока държава“. Много от тях отказват да плащат данъци и често влизат в конфликт с властите.

По оценки на германската агенция за вътрешно разузнаване BfV групата има 23 000 последователи.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -