20.1 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

В Германия се страхуват от шпионите на Русия и въвличане във войната

Повечето германци изразяват загриженост, че Германия все повече се превръща в мишена на разузнавателни операции на Русия, като в същото време смятат, че страната не е подготвена за засилващия се руски шпионаж.

Данните са от социологическото проучване, направено от базирания в Берлин институт и компания „Инфратест димап“ (Infratest dimap), която предлага психологически и политически изследвания по поръчка на ARD. Според допитването 70 процента от анкетираните изразяват загриженост от засилването на шпионската дейност, а 67 процента се страхуват, че в Германия няма подготовка за нея. Мнозинство от 62 процента от анкетираните изразяват също загриженост, че страната може да бъде въвлечена директно във войната.

Според проучването германците подкрепят по-големите разходи в сектора на отбраната. Трима от всеки четирима (74 процента) смятат за правилно решението на правителството на Германия постоянно да отделя най-малко 2 процента от нейния брутен вътрешен продукт за отбрана, което е значително повече, отколкото в миналото.

За 43 процента от анкетираните по-високите разходи за отбрана трябва да се финансират чрез икономии в други области. Проучването показва, че 34 процента от германците подкрепят отмяна на забраната за натрупване на дългове и вземане на заеми, а едва 9 процента от тях подкрепят повишаването на данъците и таксите.

Шолц се опасява, че ракетите „Таурус“ могат да се използват по цели в Москва

Според допитването мнозинството от германците подкрепят отказа на канцлера на Германия Олаф Шолц да достави крилати ракети „Таурус“ на Украйна, като 61 процента от анкетираните са изразили такова мнение.

 

Последни новини

- Реклама -