- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

В Крим е унищожена руска система „Триумф“ за 1,2 млрд. долара

ПВО система С-400 Триумф

Военното контраразузнаване на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Военноморските сили на Украйна са провели уникална специална операция край Евпатория на полуостроф Крим, при която е била унищожена най-модерната руска система за противовъздушна отбрана „Триумф“, или С-400. Стойността на такъв комплекс е над 1,2 млрд. долара.

Рано тази сутрин в Евпатория на окупирания от руските нашественици украински полуостров Крим избухнаха мощни експлозии. Местните жители съобщават, че нападението е осъществено чрез дронове.

Според анонимен източник от Службата за сигурност на Украйна, цитиран от агенция УНИАН, по време на операцията са използвани както безпилотни летателни апарати, така и противокорабни ракети „Нептун“, модифицирани за удари по наземни цели.

Най-напред дроновете на СБУ са „ослепили очите“ на комплекса – радарите и антените. След като радиолокационните станции са били поразени и извадени извън строя, Военноморските сили на ВСУ са ударили пусковите комплекси С300/400 „Триумф“ с две крилати ракети „Нептун“.

Източникът на УНИАН припомня думите на ръководителя на СБУ Васил Малюк, че „в Крим гърми и ще продължи да гърми“, и обяви, че руснаците в Крим ги очакват „нови изненади“.

Край временно окупираната Евпатория са съсредоточени много военни обекти на руснаците, които са легитимни цели за Украйна.

Тази нощ местни жители в социалните мрежи съобщиха за полет на безпилотни самолети и взривове край града. Телеграм каналът „Кримски вятър“ пръв съобщи за вероятно попадение в руска инсталация за противовъздушна отбрана.

- Реклама -

Последни новини