20.3 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.
Категории:

В писмо до ЕС Орбан разкри какво му е казал Путин

Руският диктатор Владимир Путин смята, че времето е на негова страна. Това споделя унгарският премиер Виктор Орбан в непублично писмо, адресирано до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до ръководителите на държавите членки на ЕС, след посещенията си в Киев и Москва.

Писмото е цитирано от руския разследващ проект „Система“, който се позовава на европейски служители, говорили при условие за анонимност.

На 5 юли унгарският премиер изпрати писмо от Азербайджан, в което обяснява, че е отишъл в Украйна и Русия, за да се запознае с позициите на двете страни относно евентуално прекратяване на войната в Украйна. Той споделя, че Путин не е коментирал загубите на руската армия, но твърдял, че Украйна губи около 40-50 хиляди военнослужещи всеки месец.

„Руският президент беше изненадан, че украинският президент отхвърли временното прекратяване на огъня. Според руския президент те са готови да разгледат всяко предложение за прекратяване на огъня, което не служи за скрито преместване и прегрупиране на украинските сили“, се казва в писмото на Орбан до ЕС, цитирано от „Система“.

Преди визитата си в Москва унгарският лидер беше в Киев, където се срещна с Володимир Зеленски и предложи на украинския президент прекратяване на огъня, защото това щяло да постави основите на мирните преговори. Зеленски обаче е отхвърлил идеята, защото това означава руските окупационни сили да останат на украинската земя – така суверенитетът и териториалната цялост на Украйна няма да бъдат зачетени, а това е основна част от формулата за мир на Киев.

Освен това Путин би бил доволен на такъв ход, защото ще прегрупира армията си и ще има разчистен път към бъдеща агресия, особено ако Украйна запази неутрален статут. През юни диктаторът, издирван от съда в Хага, посочи, че условието му за мир е „нито един украински войник“ да не остане в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област. Поиска и „пълна демилитаризация“ на Украйна, което на практика означава капитулация.

Унгарският премиер пише, че и Киев, и Москва са готови за преговори, само ако в тях участват и двете страни. Путин също така го убеждавал в актуалността на „Истанбулските споразумения“, но не отговорил на въпрос за отношението му към формулата за мир на украинския президент и срещата на върха в Швейцария.

Руският диктатор наскоро пак повтори, че проектодоговорът от Истанбул, когато през пролетта на 2022 г. – малко след началото на войната – руски и украински представители седнаха на масата за преговори, отново е на дневен ред за украинците. Той обаче съдържа абсурдни искания от страна на Кремъл.

Орбан призовава Европа да „поеме инициативата“, защото САЩ се подготвят за президентските избори през ноември и не това е първа точка в дневния им ред. „Ако не успеем да овладеем или да спрем този процес, през следващите два месеца ще станем свидетели на по-драматични загуби и военни събития на фронтовата линия от всякога“, добавя той.

Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи позицията на Унгария като посредник за мир, защото страната няма нужната политическа тежест. Според него медиатори могат да бъдат големите сили – Китай, САЩ и ЕС. Орбан също призна, че Будапеща не може да претендира да е топ посредник между Украйна и Русия.

 

Снимка: Getty Images

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини