13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

В сглобката се разбраха за общ проект на комисия за влиянието върху съдебната система

На председателски съвет днес решихме да обедним двата проекта – този на ПП-ДБ и на ГЕРБ и ДПС, за създаване на временна комисия по казуса с Мартин Божанов – Нотариуса. Това съобщи съпредседателят на „Продължаваме промяната-Демократична България“ Кирил Петков.

„Ще имаме комисия, която ще влезе в детайли не само по случая с Нотариуса, но за цялата съдебна система и какво се случва“, посочи Петков и отбеляза, че с ГЕРБ-СДС и ДПС са направили същото и с конституционните промени.

Парламентът вече обсъжда двата проекта.

Във втория проект, с вносители ГЕРБ-СДС и ДПС, се предвижда комисията да установи фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Според предложението на ПП-ДБ временната комисия трябва да се състои от 12 народни представители на паритетен принцип по двама от всяка парламентарна група. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства за наличието на лица и организирани групи за влияние в правораздавателната систем, във връзка с публично изнесената информация за дейността на Мартин Божанов. В предмета на работа на комисията е включено установяването на всички факти относно наличието на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет (ВСС), Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи за наличие на нерегламентирани обвързаности между Мартин Божанов и други лица с представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика.

Предложението предвижда временната комисия да работи 1 месец и да изготви доклад за резултатите от работата си и установените факти.

ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат комисията да е от 17 членове на пропорционален принцип – според съотношението на числеността на всяка парламентарна група. Срокът на работа да е 3 месеца, предвиждат вносителите. Очаква се именно този вариант да бъде одобрен.

Последни новини

- Реклама -