- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

В Сирия става напечено: Задава се нова гражданска война

Войната в Сирия беше основно геополитическо събитие през второто десетилетие на XXI век, но отдавна вече не фокусира вниманието на българското общество така, както преди 7-8 години. В близкоизточната страна обаче набират сила протести срещу режима на сирийския диктатор Башар ал-Асад, които заплашват да се превърнат в поредна написана с кръв история.

На 17 август избухнаха протести срещу режима на Асад – заради инфлацията, която превръща цените на горивата и храните в нещо непосилно за много хора. Набързо тези протести фокусираха гнева на хората срещу Асад и исканията за оставката му не закъсняха. И въпреки много горещото време в Сирия протестите не стихват, а демонстранти се събират по площадите на редица населени места. Протестите бързо срещнаха подкрепа и доведоха до буквално парализиране на икономическия живот в Южна Сирия, защото се стигна даже до блокади на пътища.

Това развитие на нещата накара Асад да вземе мерки – с изпращане на военни и забрани за пътуване между отделни провинции в Сирия. Освен това силите на Асад откриха огън срещу протестиращи и има данни за немалко убити. Но тези мерки засега не дават ефект и протестите продължават, констатира в специализирания си обзор американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната ISW.

Всичко случило се кара ISW да прогнозира, че нещата няма да се успокоят миниум през следващите няколко седмици. Сирийският режим има ограничен контрол над немалко провинции и много зависи от доставки на ирански петрол, за да поддържа минимално приемливо ниво на обществени услуги на много места. Асад не показва никакво колебание относно властта си и дори не признава публично, че сега има протести.

Възможните варианти са два – или да потуши протестите с кръв, или да ги остави да отмрат. Ако бъде избран първият вариант, Асад може да поиска помощ от съюзниците си Русия и Иран. И докато Иран вероятно ще изпрати милиции в помощ на Асад, Русия едва ли ще направи каквото и да е предвид фактическото унищожение на ЧВК „Вагнер“ и затъването във войната в Украйна, което изисква всичките руски военни ресурси да бъдат съсредоточени там.

 

Снимка: Getty Images

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини