11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.

В София отвори врати първата водородна зарядна станция


В София бе открита първата водородна зарядна станция за България и региона. Този проект е част от лабораторията за тестване и разработка на системи за чиста енергия на Българската академия на науките. Разположена е на ул. „Искърско шосе“ № 11 в София, с вход от ул. „Мюнхен“. Станцията предлага зареждане при две стандартни налягания за компресиран водород – 350 и 700 бара.

Произведеният водород е с много висока чистота, достатъчна за директно използване в транспортни средства. В съдовете за високо налягане на станцията могат да се съхраняват до 70 килограма компресиран водород, с който може да се осигури до 7000 километра пробег. Ежедневно може да зарежда 10-15 автомобила или два автобуса. Системата е част от по-сложната задача да се изучи най-ефективният метод за съхранение на енергия, обясни пред БНР Евелина Славчева от БАН.

„Панелите произвеждат ток и той се съхранява в батерии. Излишъкът се използва за производство на водород и водородът може да се съхранява дълго време. Поставяме си за цел да изследваме коя от тези системи е най-ефективна“, каза още Славчева. Тя добави, че в зарядната станция ще може да се зарежда безплатно в продължение на две години. Амбицията на екипа е чрез проактивно сътрудничество с бизнеса да се демонстрират възможностите на водородните технологии и по този начин да се даде позитивен импулс за ускореното им въвеждане в страната, отбелязват от БАН.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img