- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.8 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

В Стара Загора стартира конкурс за оперно дирижиране

Главният диригент на Старозагорската опера проф. Ивайло Кринчев

От днес до 21 септември Държавна опера – Стара Загора е домакин на деветото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube.  В него ще вземат 26 диригенти от над 15 националности, които ще бъдат оценявани от авторитетно жури в три тура. Всички претенденти за награди се явяват анонимно – под номера, определени от предварително изтеглен жребий.

Тази година шестчленното жури ще бъде с председател Елена Казела, оперен и симфоничен диригент /Италия/ и членове – диригентите Лари Мюлънт /САЩ и Словакия/, Кончета Анастаси /Италия/, Кристиан Санду /Румъния/, Гергели Кеселяк /Унгария/ и проф. Ивайло Кринчев, главен диригент на Държавна опера – Стара Загора. В програмата на конкурса са включени оперните спектакли „Вълшебната флейта” от В. А. Моцарт, „Риголето” от Верди, „Тоска” от Пучини с участието на солисти, хор и оркестър на Държавна опера – Стара Загора.

Целта на събитието е да се подпомогнат млади музиканти от различни страни, като им се даде шанс за изяви през следващите две години в различни оперни театри и оркестри.

Съгласно статута на конкурса най-добре представилите се участници получават покана за гастрол в Националната опера Клуж-Напока и Опера Брашов, Румъния /през сезон 2024 – 2025 г./, Държавната филхармония Търгу Муреш, Румъния (оперна гала) през сезон 2025 – 2026 г., Държавна опера-Стара Загора, България (два ангажимента), възможност за ангажимент със Симфоничния оркестър на Станислав Биницки, Белград, Сърбия, гостуване за дирижиране на оперен спектакъл на сцената на Сръбския национален оперен театър в Нови Сад.

Церемонията по награждаването е на 21 септември, от 19:00 часа, след което победителите дирижират операта „Тоска” на сцената на Държавна опера – Стара Загора с участието на солистите Русалина Мочукова, Борис Тасков, Александър Крунев и др., оркестър и хор на Държавна опера – Стара Загора.

Конкурсът се провежда за девети път и за втори в Стара Загора.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини