17.8 C
София
събота, 18 май 2024 г.

Валентин Ганев: Политическият ни елит мирише на злободневна хумореска


Подлият и безскрупулен Вурм в „Коварство и любов“ е най-новата роля на Валентин Ганев в Народния театър. Той майсторски извайва в едри щрихи и в детайли образа в пиесата на Шилер, емблематична в световната драматургия с темите за страстта и властта, за почтеността и задкулисието в живота и в политиката. Следващото представление е на 16 март. На 17 март на камерната сцена „Апостол Карамитев“ започват пролетните издания на култовия моноспектакъл на Валентин Ганев „Контрабасът“, влязъл в историята на академичната трупа със своите над 400 триумфални представления. В Народния театър зрителите аплодират известния актьор още в „Дивата патица“, „Теремин: музика, любов и шпионаж“, който е и режисиран от него, „Вуйчо Ваньо“, „Народът на Вазов“, „Бурята“, „Орфей“. В Театро „Отсам канала“ се играят при пълни зали още две режисирани от Валентин Ганев постановки – „Джийвс и Устър в Пределно неясно“ и „Премахни от приятели“. В киното наскоро го гледахме като командир Гор в „Лука“ на Джесика Уудуърт – постапокалиптичен сюжет, чиито герои са мотивирани и движени от илюзии, заблуди, митове. На премиерата в София Джералдин Чаплин нарече българския си колега „изключителен“ и уточни, че персонажът му е от ключовите за действието.

– Не само играете в „Коварство и любов“, господин Ганев, но сте и дясната ръка на режисьора Асен Шопов – как се работи с доайена в българския театър? Имаше ли спорове на репетициите?
– Асен Шопов е пълнокръвен автор на този спектакъл – негова е адаптацията на тази гражданска трагедия, както я нарича Шилер, негова е и сценографията. Моето съучастие се простира до организационно-техническа работа. Надявам се да съм бил полезен с изпълнението на актьорските си задължения. С толкова подготвен човек като Асен Шопов няма смисъл, а и не се налага да се спори – той знае какво иска, какво преследва и най-вече знае как да го постигне.

Прочетете цялото интервю на сайта за изкуство bgart.bg.

Албена АТАНАСОВА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img