11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Външно с предупреждение към българите в Тбилиси

През април месец в Грузия се проведоха бурни протести заради приетия на второ четене от правителството закон „За прозрачността на чуждестранното влияние“ известен, като закон „за чуждестранните агенти“

Министерството на външните работи на Република България издаде предупреждение:

Във връзка с продължаващи в гр. Тбилиси протести, МВнР препоръчва на българските граждани, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации, да се информират чрез местните медии за развитието на ситуацията и да следват инструкциите на местните власти. Също така, да избягват райони с голямо полицейско присъствие, което е и индикатор за големи събирания, и да бъдат внимателни, ако са в близост до демонстрации.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Грузия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Тбилиси на следните тел. номера: +995 32 272 22 63; +995 577 58 51 52, +995 32 272 22 65, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +995 577 23 30 30. Сигнали може да се подават и на следните имейл адреси към Посолството Embassy.Tbilisi@mfa.bg , Consular.Tbilisi@mfa.bg.

Припомняме, че лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе пребит при един от протестите срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Грузия.

Политическият спор в Грузия относно законопроекта за контрол на чуждестранното влияние в политиката се задълбочи, след като в понеделник (29 април) протестиращите отново излязоха по улиците. Управляващата партия „Грузинска мечта“, която настоява за приемането на закона, събра десетки хиляди свои поддръжници в центъра на Тбилиси.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img