15.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Ваня Григорова вкарва Мая Манолова в парламента


Разминалата се с малко да стане кмет на София Ваня Григорова и дългогодишното острие на БСП Мая Манолова ще се борят в тандем да станат депутатки в бъдещето 50-о народно събрание. Дамите ще заемат двете водещи места в листата на „Солидарна България“, в която няма да попаднат членове на „Левицата!“ на Румен Петков и Татяна Дончева.

Двете са се разбрали водеща в двойката да бъде Ваня Григорова, която да взема всички окончателни решения. Юристката Манолова пишела програмата и предизборните обещания под диктовката на Григорова. Решено е също синдикалистката да бъде лицето на кампанията и да убеждава електората, че двете са достойни да защитават правата му в парламента. На последния вот за кмет на София Ваня Григорова показва завидна способност да комуникира с хората и направи нестандартна агитация. По всеобщо мнение клиповете, които засне тогава, бяха най-оригинални в сравнение с видеата на останалите претенденти. Григорова освен това е речовита, пламенна и е доказала, че може да води трудни битки.

В тандема все пак тлеело и напрежение. Мая Манолова, която мина през различни формации през последните години, си давала сметка, че обвързването й с Ваня Григорова е последният шанс да се изправи отново на парламентарната трибуна. И двете обаче са своенравни и държат на личната си позиция. Манолова се притеснявала, че след вота Григорова може да заеме толкова категорично лидерската позиция, че бившият омбудсман да остане в сянка. Хората, които познават Манолова обаче, са убедени, че юристката с богат партиен опит едва ли ще позволи да бъде неглижирана в бъдеще.

Бившата звезда на БСП била напълно отдадена на предизборната битка и отсега е влязла в контакт с всевъзможни социологически агенции, до които се допитвала всекидневно за нивото на политическия си рейтинг.
Засега залаганията дали двете ще влязат в парламента, са разделени 50:50. Мнозина са на мнение, че напористите дами ще прекрачат прага на Народното събрание, но други са скептични заради раздробеното ляво пространство, което ще бъде силно затруднено за кого да гласува на 9 юни.

Макар че „Левицата!“ на Румен Петков и Татяна Дончева няма да участва заедно със „Солидарна България“ на Григорова и Манолова на изборите, ще има отделна листа за Брюксел. В нея е възможно да попаднат и настоящите евродепутати Сергей Станишев и Елена Йончева. В същото време Петър Витанов и Иво Христов обявиха, че няма да се борят за място в Брюксел.

От друга страна, БСП, начело с Корнелия Нинова, ще се яви и с кандидати за народни представители, и за евродепутати.
Така в лявото пространство се очертават 3 листи за НС и 2 за Брюксел. Иван Таков, на когото Нинова спретна организационен преврат с цел да го свали от поста лидер на БСП-София, няма да напуска партията, нито да се включва в други листи.

Теодора КРЪСТЕВА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img