20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Въпреки протестите: Изборът на сливенския митрополит е касиран

Касирането на проведения на 18 февруари 2024 година епархийски избор за сливенски митрополит е окончателно. Това обяви старозагорският митрополит Киприян.

След проведено гласуване Светият синод единодушно реши, че възлага на варненския великопреславски митрополит Йоан да продължи да управлява сливенска епархия в качеството си на наместник на овдовелия сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за сливенски митрополит“, каза митрополит Киприан.

Той обяви, че ще бъде направен пълна ревизия сливенска епархия. Митрополит Йоан ще извърши пълна проверка на списъците с избиратели дали отговарят на изискванията.

„След проведено гласуване Светият синод реши – определя, че наредбата за избор на епархийски митрополит приета на заседанието на Светия синод на 24 февруари 2024 година е неприложима към този момент“, съобщи митрополит Киприян.

Наредбата ще бъде изпратена за преразглеждане на следващия църковен събор. Заради казуса по-рано днес се състоя протест и контрапротест на духовници пред Светия синод.

Днес свещеници, епархийски избиратели и миряни организираха извънредно срещан протест и контрапротест пред Синодалната палата в София, в която е седалището на Светия Синод на Българската православна църква.

Повод за размириците стана касирането на избора за наследник на починалия Сливенски митрополит Йоаникий. На 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени за кандидати от 10 предложения, като най-много гласове събра Агатополският епископ Йеротей, а след него бе Константийският епископ Михаил.

Само 6 дни по-късно Св. Синод отмени този вот, като насрочи за 13 март в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ да се състои нов избор за сливенски митрополит на мястото на починалия в началото на януари Йоаникий. При това при променена наредба, която висшите духовници обсъждат в момента и заради която е протестът.

Решението на Св. Синод предизвика възмущението на свещеници и миряни от Сливенската епархия. Но също така разцепи и висшето духовенство.

Срещу промяната на наредбата за избиране на митрополити са общо 7 от 12-те членове на Св. Синод: Ловчанският Гавриил, Неврокопският Серафим и Видинският митрополит Даниил още тогава гласуваха против; Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанският Григорий оттеглиха подписите си впоследствие, а малко по-късно това стори и Пловдивският Николай. С тях е и митрополитът за САЩ, Канада и Австралия – Йосиф, който е член на Св. Синод, но не участва в гласуванията, защото не е в България.

Днес пред Синодалната палата, както се зарекоха, се събраха много свещеници и миряни от седемте духовни околии на Сливенската епархия. Събраха се обаче и такива, които подкрепят решението и променената наредба на Св. Синод, като прави впечатление, че тяхната организация е доста по-стройна и видимо централизирана (плакатите им са еднакви и отпечатани на машина, като са закрепени на еднакви пръти, самите свещеници са наредени и подравнени в единно каре, докато протестиращите са с написани на ръка лозунги и не са под строй).

Двете групи застанаха от двете страни на централния вход като пееха църковни тропари.

Контрапротестиращите се оказаха свещеници основно от Пловдивската епархия, независимо че Пловдивският митрополит Николай в крайна сметка преди няколко дни се обяви срещу решението на Св. Синод. Лайтмотивът на духовниците от Панагюрище, Ивайловград и т.н. е „Синодът винаги взима правилни решения“.

Същевременно дошлите от голямата Сливенска епархия твърдят, че е парадоксално свещеници и миряни да подкрепят наредба, която отнема правото им да избират и да бъдат епархийски избиратели. Те твърдят също, че ако Синодът одобри новата наредба, това ще е погазване на Устава на Българската православна църква. Изборната процедура за митрополити може да бъде променена на само Църковно-народен събор, смятат те.

Снимка: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -