13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Въпреки споразумението с властта фермерският протест продължава

„Протестът на фермерите продължава в над 50 горещи точки на България. Отцепихме се и не сме съгласни с нашите колеги, защото не е изпълнена нито една от точките от меморандума, от исканията на бранша“, заяви тази сутрин пред БНТ Цанко Цанев – член на управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България.

Ефективните протести на част от земеделците в цялата страна продължават и през тази седмица. Представители на Асоциацията на земеделските производители в България и още 26 организации от други аграрни сектори искат оставката на земеделския министър. Според тях преговорите до момента са водени само в интерес на определени организации. Днес земеделците от великотърновско ще затворят международния път Русе – Свиленград.

Протестиращите земеделци смятат, че няма адекватни действия на министъра на земеделието.

„Над 25 организации бяха изгонени от преговорната маса и останаха само три организации, с които министърът преговаря. Преговорите се водят на тъмно, няма никаква информация. Няма адекватни действия. Проблемите ни са свързани с безконтролния внос от Украйна“, посочи Цанко Цанев.

От Асоциацията на земеделските производители посочиха своите искания:

– намаляване на административната тежест

– отмяна на голяма част от нещата по „зелената сделка“

„По отношение на „зелената сделка“ изискванията са безумни и неизпълними“, заяви Цанко Цанев.

„Ние трябва да си гледаме животните, а не да назначаваме хора, които през цялото време да попълват чек-листи“, категоричен беше фермерът. По думите му колегите им от другите браншови организации са ги били „обидили брутално и жестоко“ и „не им прави чест“.

„Недопустимо е да се правят договорки с шепа хора, които да решават бъдещето ни“, заяви Цанко Цанев.

Последни новини

- Реклама -