5.7 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Варненският и Великоплеславски митрополит Йоан: Патриарх Неофит ни казваше да бъдем внимателни над себе си


От вчера множество хора, политици, общественици се сбогуват с негово Светейшество блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Вчера рано сутринта тленните му останки бяха положени в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. Митрополитите там отслужиха „трисагия“ – заупокойна света литургия, а през целия ден се четяха Евангелията от Светото писание.

Днес в 9.30 в храма започва заупокойната света литургия, след което Вселенският патриарх Вартоломей ще отслужи опелото на патриарх Неофит в съслужение с висшите духовници на Българската православна църква. След това литийно шествие ще придружи патриарха, който ще бъде пренесен до митрополитската катедрала „Света Неделя“, където ще бъде положено тялото на негово светейшество.

Духовен учител, верен приятел, добър отец – това е за духовниците Българският патриарх Неофит. Не веднъж са се допитвали до него за съвет и са слушали песнопенията му, дори и на опашка в академичния параклис „Свети Климент“. Срещам негово високопреосвещенство Варненския и Великоплеславски митрополит Йоан, който бе натоварен с нелеки задачи – да се погрижи и за Сливенската епархия, след кончината на дядо Йоаникий, а сега е и временно изпълняващ функциите на наместник-председател на Светия Синод. За негово светейшество българският Патриарх Неофит, митрополит Йоан разказа:
„Когато Патриарх Неофит напусна този свят, това е голяма загуба за светата ни църква. Това предизвиква чувство на тъга и на сиротос. Общението ни с него е вече с молитва.

Патриарх Неофит ни казваше да бъдем внимателни над себе си, когато произнасяме много думи, да внимаваме как ги произнасяме. Да не произнасяме гнили думи, по думите на светия апостол Павел. Той това цял живот го съобразяваше“.

Поглеждам дългата опашка и множеството от хора, дошли да се сбогуват с патриарха. Всеки иска да ми каже за своята история с него. Дори и тези, които не са го срещали носят цветя и почит към блаженопочиналият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

„Както казва апостол Павел – „Пътя извървях, вярата опазих“. Свят човек, пример за подражание, а ние не само да му се възхищаваме, а да знаем, че дръзновеното трябва да стоим пред престола на благодадата, защото Божията благодат е достъпна за всеки един от нас,

Смирен и кротък, и добър човек, Бог да го прости! Нека новият Патриарх да следва неговия път!

Последни новини

- Реклама -